sopor Foto: TT

Hotet: Här kan sophämtningen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största sophämtare Reno Norden är i djup kris. Behovet av pengar är så akut att experterna varnar för konkurs. Något som skulle kunna orsaka svåra problem med sophämtningen i stora delar av landet – och nu hotar sopkaos i fler än 25 av landets kommuner.

Reno Norden har på kort tid etablerat sig som det största bolaget inom hushållsavfall i både Sverige och Norden.

Totalt är det närmare sex miljoner människor i fyra länder som är beroende av att bolaget hämtar deras sopor, bland annat i Malmö, Linköping, Uppsala och Stockholm. Ofta har Reno Norden vunnit kommunernas upphandlingar genom att lägga sig långt under konkurrenterna. Men det har fått sina konsekvenser.

– Bolaget är alldeles för högt belånat. De har en jätteskuld som de inte mäktar med att betala samtidigt som de har kontrakt där de inte tjänar några pengar alls. Den här kombinationen blir en dödsspiral. Det kommer att kräva enorma resurser för att ta sig upp på banan igen, säger Joakim Bornold på nätmäklaren Nordnet.

Känner inte till problemen

Det är framförallt i Norge och Danmark som Reno Norden förlorar pengar, men även den svenska delen fick för dåligt betyg för att ens få vara med i upphandlingen i Örebro i början av året.

Trots det har man nyligen vunnit kontrakt i flera andra städer. Bland annat i Stockholm. Där har bolaget fått kontrakten för sju av totalt elva hämtningsområden.

Men några ekonomiska problem känner Stockholm Vatten och Avfall, som har ansvar för sophanteringen och som har skrivit avtalen med Reno Norden, inte ens till.

– Nej det känner jag inte till. Vi har tittat på kreditvärdighet och så länge man inte har några betalningsanmärkningar och högsta kreditvärdighet tycker jag att det ser bra ut, säger Marita Söderqvist, projektchef på Stockholm Vatten och Avfall.

LÄS MER: Här hämtar robotar soporna

Nära att bryta mot villkor

Men de kreditupplysningar som Stockholm Vatten och Avfall har tagit och som SVT har tagit del av baseras bara på det svenska dotterbolagets siffror för år 2015. Sedan dess har väldigt mycket hänt. Koncernen tvingades strax före jul ta in 350 miljoner norska kronor från aktieägarna för klara av att hålla bolaget flytande.

Strax därefter visade det sig att ekonomin var ännu sämre än man tidigare sagt och att det krävdes ytterligare avsättningar på 240 miljoner norska kronor för att täcka upp för dåliga avtal. Och nu är ekonomin så dålig att man är nära att bryta mot bankernas lånevillkor.

– Det är allvarligt gentemot långivarna. Man är egentligen på väg i konkurs när det går så långt, säger Joakim Bornold.

– Jag ser ingen anledning att kommentera den typen av diskussioner, säger Reno Nordens vd Harald Rafdal.

– Vi är i förhandlingar med bankerna och ser på en långsiktigt finansieringslösning. När den processen är klar får vi komma tillbaka och informera.

Fler än 25 kommuner kan drabbas

Blir det konkurs kan Sverigedelen antingen hamna i knät på bankerna som har lånat ut pengar, eller i konkursboet för att sedan säljas. Men en köpare skulle troligtvis inte vilja ta över kontrakten utan omförhandling, enligt jurister som SVT Nyheter talat med.

I värsta fall skulle fler än 25 kommuner i landet drabbas av stora störningar i sophämtningen, exempelvis Stockholm, Malmö, Linköping, Uppsala och Sunne (se hela listan på alla sopkaoshotade kommuner i faktarutan nedan).

LÄS MER: Nya priser för sophämtning

Ingen vet i nuläget vad som kommer att hända.

– Det finns en rad osäkerhetsfaktorer. Det enklaste vore om någon tar över bolaget och driver det vidare, men det är långt från säkert. En intresserad köpare vill kanske till exempel bara ha delar av verksamheten, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

– När koncerner hamnar i ekonomiska problem brukar det dessutom ofta visa sig att det finns interna fordringar som kan påverka bilden av den svenska verksamheten. Det vet vi inget om idag. 

Hur skulle Stockholm Vatten och Avfall hantera en sådan situation?

– Vi följer den krisplan vi har i så fall, säger Marita Söderqvist, projektchef vid Stockholm Vatten och Avfall.

”Det är skandalöst”

Hur ser den ut?

– Det är flera A4-papper med punkter. Bara en sådan sak som att vi på en karta har ritat var vi kan ha containrar och var vi ska vi ha sopbilar ståendes. De är utritade på karta så att vi direkt ska kunna se. Det är några exempel, säger hon.

Från och med i höst är det tänkt att Peder Murell, som än så länge jobbar för en konkurrent och kör på Södermalm i Stockholm, ska börja köra samma tur för Reno Norden. På finansmarknaden har Reno Nordens problem varit kända sedan länge. Men även bland sopåkarna, menar han.

– Alla har vetat om det i åratal. Vi har försökt få gehör hos både politiker och Stockholm Vatten, men de vill inte höra på oss. Det är skandalöst.

Kommuner där Reno Norden hanterar sopor/avfall:

1. Stockholm (Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm)

2. Enköping

3. Eslöv

4. Malmö

5. Vellinge

6. Nacka

7. Österåker

8. Vaxholm

9. Säffle

10. Sigtuna

11. Sollentuna

12. Sundbyberg

13. Sunne

14. Värmdö

15. Uppsala

16. Östhammar

17. Ängelholm

18. Tomelilla

19. Simrishamn

20. Linköping

21. Vimmerby

22. Hultsfred

23. Högsby

24. Härryda

25. Lerum

26. Partille

27. Lidingö

28. Järfälla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.