Kaplan: Jag rör mig i det civila samhället

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s Aktuellt svarar Mehmet Kaplan på kritiken mot att han ska ha träffat islamister vid flera tillfällen. Bostadsministern ser inget fel med att ha en dialog med olika föreningsföreträdare ”Jag upplever att jag har ett starkt stöd”, säger han om sin ställning efter kritiken.

SVT avslöjade på torsdagen att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs vid flera tillfällen. Han firade även ramadan tillsammans med företrädare för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna – vilket har fått skarp kritik från flera håll.

Tvivelaktigt mönster

I SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen var den liberala politilkern Fredrik Malm mycket kritisk och menade att det finns ett tvivelaktigt mönster kring vilka sammanhang Kaplan figurerar i.

MP-krisen

– Vi har ett statsråd i Sverige som gång efter annan får sin demokratiska trovärdighet ifrågasatt. Det är väldigt allvarligt för Sveriges regering och för Sverige, säger han.

Fredrik Malm anser att det är fullständigt osannolikt att inte Kaplan känt till att han åt middag med en företrädare för Grå vargarna.

– Kaplan har i många år varit väldigt engagerad i föreningslivet, att han inte skulle känna till den här organisationen eller vem som är dess ledare i Sverige förefaller för mig fullständigt osannolikt.

Malm menar att antidemokratiska rörelser kan använda Kaplan i sin propaganda. Nu tycker han att Kaplan måste förklara sig.

– Vad är det för organisationer han besöker? Vad säger han på de här mötena? Klarar han inte av att reda ut de här frågetecknen måste han ju avgå.

Försvarar sin närvaro

Kaplan försvarar sin närvaro vid middagen. Han säger att han inte skulle ha deltagit om han hade känt till att en representant för Grå vargarna var där – och att han tydligt tar ställning mot extremhögern.

Bostadsministern menar att han har många kontakter inom föreningslivet, och tillbakavisar kritiken om att det finns ett mönster av att han figurerar i tvivelaktiga sammanhang.

– Det är klart att man kan väva ett mönster kring ett antal händelser och försöka få det att se ut som ett mönster. Jag menar att jag rör mig i det civila samhället. Jag har länge varit aktiv inom nykterhetsrörelsen, fredsrörelsen, miljöpartiet och inom det turkiska civila samhället har jag väldigt många kontakter.

Står inte nära

På frågan om hur han ser på Milli Görüs svarar han:

– Milli Görüs är en organisation som rent ideologiskt inte står mig särskilt nära. De har en grundideologi som handlar om att de vill jobba med integrationsprojekt i samhället. De har ibland ifrågasatts i andra länder, men jag har inte sett sådana ifrågasättanden i Sverige.

Han ser inget fel med att ha en dialog med olika föreningsföreträdare.

– Precis som jag träffar många andra föreningsföreträdare så träffar jag också Milli Görüs.

Av Turkietkännare beskrivs Milli Görüs som islamistisk, att islam ska spela en större roll i politiken, och att organisationen är emot minoriteters rättigheter i Turkiet. Kaplan menar att organisationen själv får förklara sin ideologi, men att han ser hur den verkar i Sverige.

– Det här är en organisation som inte på något sätt är våldsbejakande, men jag har varken varit medlem eller är medlem där. Precis som jag har väldigt bra kontakter med många andra organisationer är det här en organisation som jag av och till har haft kontakter med.

Hur påverkas din ställning av den hårda kritiken?

– Jag har diskuterat med en del av mina kolleger och partivänner och jag upplever att jag har ett starkt stöd.

Otillräckligt

Men Fredrik Malm anser att Kaplans förklaringar är otillräckliga.

– Kaplan försöker reducera detta till att det handlar om att umgås med det civila samhället, och att det handlar om något möte där man inte vet exakt vilka som är med. Det är att förminska det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet