Regeringens förslag presenteras av civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: TT

Karenstid införs för ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Politiker ska inte kunna bli lobbyister över en natt, anser regeringen. Därför föreslås nya karensregler för ministrar och statssekreterare som går till ett nytt jobb utanför staten.

I  dag föreslog regeringen att ministrar och statssekreterare som lämnar politiken och byter till ett nytt jobb, ska sättas i yrkesmässig karantän under tolv månader.

Internationell kritik

– Vi är ett av få länder som inte har ett regelverk för övergångar mellan politik och näringsliv, säger civilminister Ardalan Shekarabi på en pressträff.

Han pekar på att Sverige fått kritik från flera internationella organisationer på grund av detta.

Beslutande nämnd

Regeringen föreslår att en särskild nämnd inrättas under riksdagen, som ska pröva om ett statsråd eller statssekreterare kan börja ett nytt jobb innan karenstiden på ett år är slut.

Nämnden kan också besluta om att statsrådet eller statssekreteraren inte får befatta sig med vissa frågor under karenstiden.

Lokalpolitiker undatagna

Men trots att trovärdighets- och korruptionsriskerna finns på många håll, inte bara i toppolitiken, omfattar lagförslaget inte politiker i exempelvis kommuner och landsting.

-Det finns definitivt behov att titta närmare på hur det ser ut i kommuner och landsting. Det är dock mycket mer komplicerat att nationellt fatta sådana beslut, eftersom vi saknar ett enhetligt regelverk för exempelvis avgångsvederlag för förtroendevalda, säger Ardalan Shekarabi, som uppmanar kommuner och landsting att själva ta tag i frågan.

Gäller dagens regering

Lagen ska träda i kraft redan i sommar, vilket gör att nuvarande statsråd omfattas.

Poängen med karenstiden är att förhindra att politiker ska kunna gå direkt ut i näringslivet inom områden som man tidigare varit ansvarig för som politisk makthavare.

”Sidbyten”

Genom åren har fler uppmärksammade ”sidbyten” lett till heta diskussioner kring att det hittills inte har funnits någon möjlighet att stoppa känsliga övergångar.

Exempel på omdiskuterade övergångar är dåvarande socialdemokratiska näringsministern Björn Rosengrens snabba övergång till ett toppjobb inom Stenbeckssfären liksom den förra moderata finansministern Anders Borgs övergång till en tung chefsposition inom Kinnevik.

Men det ska sägas att det inte är säkert att just dessa övergångar skulle ha stoppats av den nya nämnden.

Förtroendeskada

Nämnden ska framför allt kunna stoppa nya jobb som kan leda till en förtroendeskada hos allmänheten. Det kan också handla om sådant som kan leda till en ekonomisk skada för staten, eller om en enskild person får en otillbörlig fördel av sin tidigare position. Nya statliga jobb ska däremot inte prövas av nämnden.

Regeringens förslag kommer att presenteras av civilminister Ardalan Shekarabi, och när han gör det så har han redan förslaget förankrat i riksdagen. Inte minst Alliansen stödjer regeringen i denna fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.