Olika Oxytocin-preparat

Nu säljs kärlek på flaska

Uppdaterad
Publicerad

Alla hjärtans dag stundar och för den som vill få kärleken att spira finns det nu alternativ till blommor och chokladhjärtan. Kroppens eget kärlekshormon Oxytocin finns att köpa i konstgjord form på nätet.

Googla ”Oxytocin spray” och du kommer att få en uppsjö av alternativ att välja mellan. Oxytocinspray är stort framför allt i USA och marknadsförs som ett alternativ till vårt kroppsegna hormon oxytocin som bidrar till att skapa nära band mellan männsikor. ”Love Trust” är en av produkterna som säger sig kunna förbättra både ditt kärleksliv och yrkesliv.

Reklambudskapet låter minst sagt lockande och bottnar faktiskt i ett vetenskapligt faktum. Hormonet oxytocin frisätts inte bara vid amning utan också vid till exempel beröring och andra njutbara situationer. Resultatet blir att vi känner tillit till varandra. En grundpelare för en stabil kärleksrelation eller varför inte en affärsuppgörelse.

Naturliga alternativ

Professor Kerstin Uvnäs Moberg är en av världens främsta forskare på oxytocin och hon är skeptisk till marknadsföringens löften.

– Det är många som tror att om jag ökar min oxytocinhalt så kommer jag att bli mer attraktiv, vackrare, lyckligare än alla andra. Jag kommer att dra till mig andra och jag kommer också att bli mer attraherad av andra. Och det kan väl hända att det ibland går lite, lite rätt men jag tror faktiskt att det inte är så enkelt utan att du måste arbeta på många andra plan, säger professor Kerstin Uvnäs Moberg.

Professor Kerstin Uvnäs Moberg ger alltså inte mycket för konstgjort Oxcytocin. Bättre då att få igång hormonet med beprövade metoder som vi alla egentligen känner till men, som kan vara skönt att veta, också vilar på stadig vetenskaplig grund:

– Det handlar hela tiden om det som vi uppfattar som positivt och det kan vara sådant som är mentalt, det kan vara sådant som är taktilt eller berörande. Det förutsätter att man känner vederbörande. Men en liten introduktion är ju annars att äta tillsammans därför att mat och även lite, lite alkohol också ökar oxytocinfrisättningen väldigt kraftigt, säger professor Kerstin Uvnäs Moberg.

Stärker banden

Ja, alla ni som fixar presenter, blommor, en fotmassage eller vad ni nu hittar på kan känna er nöjda. Det fungerar. Ni stärker banden till den person som får ta del av njutningen.

Om sprayerna på nätet fungerar är betydligt tveksammare. De flesta innehåller inte ens oxytocin. En del av reklambudskapet kan dock vara tänkvärt:

”Forskare har upptäckt ett hormon som ökar tilliten människor emellan. Tillit är makt”, skriver Love Trust på sin hemsida på internet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer