- Vi ser utifrån temperatur- och vindprognoser att vi kommer vara importberoende till och från under flera dagar kommande vecka, säger svenska kraftnäts driftchef Erik Ek .
Han förklarar menar att under natten mot tisdagen såg man att det fanns ovanligt få aktörer som stod redo att öka sin produktion.
Därför beordrade Svenska kraftnät Karlshamnsverket att från midnatt gå upp i högsta beredskapsläge då man kör oljekraftverket på minilast med 40 Megawatt elproduktion. Det är som att stå på sparlåga för att snabbt kunna öka till riktig produktion om det skulle behövas.
- Detta gör vi inte för att vi behövde mer el, utan för att vi vill ha möjlighet att snabbt kunna öka elproduktionen om vi skulle få oväntade bortfall av effekt, till exempel om en kabelförbindelse bryts säger Erik Ek till SVT.
Det är första gången denna säsong som Karlhamnsverket har behövt ställas i högsta beredskapsläge.
Karlshamnsverket utgör en Effektreserv i det svenska elsystemet mellan 15 november och 15 mars, men senaste gången man på riktigt behövde gå upp i elproduktion för att säkra eltillgång i Sverige var enligt Svenska kraftnät 2013.
”Varm beredskap”
Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december klockan 23.59. Fram tills dess kan verket kallas in, och läget kan förstås också ändras utifrån behoven.
– Vi har ”varm beredskap”. Det innebär att vi kan starta på två timmar. Det är Svenska Kraftnät som råder över behovet, säger Björn Magnusson, kommunikationschef på Karlshamnsverket i Blekinge.
Totalt har Karlshamnsverket en kapacitet på 660 megawatt, varav 562 av detta ingår i den svenska effektreserven, berättar han.
– Det är bara vi som är den svenska effektreserven.
Karlshamnsverket eldas med fossil tjockolja. Verket har två block, som kan ge 330 megawatt vardera. Om ett block körs för fullt går det åt 70 000 liter tjockolja i timmen.
Rekordnivåer
Elpriserna de två elområdena i norra Sverige lyfte till ett snittpris på 4:19 kronor per kilowattimme på tisdagen, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är bara åtta öre under de historiska toppnoteringarna från den 1 december i år.
Samtidigt steg elpriserna även i de två elområdena i södra Sverige, upp till 4:79 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med rekordnivåerna i slutet på augusti på 5:18 kronor i elområde 3 och 5:77 kronor i elområde 4.
Förtydlignande: I en tidigare version av denna TT-text stod att verket ”räddade” den svenska eltillgången i natt. Formuleringen byttes senare till ”säkrade”.