Annonser för sexhandel förekommer inte längre bara på sajter som används för just det ändamålet. I dag finns de även på mer konventionella forum på nätet. Foto: TT

Kartläggning: Så utbredd är sexhandeln på nätet

Uppdaterad
Publicerad

På närmare 200 orter i Sverige erbjuds sexuella tjänster via tusentals annonser på ett trettiotal prostitutionsforum. Men prostitution förekommer även på konventionella forum på internet där barn och unga riskerar att utsättas för sexuell exploatering. Det visar en kartläggning från Jämställdhetsmyndigheten som presenteras under fredagen.

– Prostitution som tidigare främst förekommit på sajter som används för just det ändamålet har även flyttat till andra forum. Till exempel sociala medier eller spel och appar för barn, säger Frida Johansson, ansvarig för prostitutions- och människohandelsfrågor på Jämställdhetsmyndigheten.

Fler utsatta under pandemin

De har på regeringens uppdrag försökt kartlägga omfattningen av prostitution och människohandel i Sverige. Den totala omfattningen är svår att mäta men uppskattas ligga på en relativt konstant nivå jämfört med tidigare mätningar, enligt Jämställhetsmyndigheten. Däremot har det skett en viss uppgång under pandemin, säger Frida Johansson.                     

– Personer som i sin verksamhet möter utsatta för prostitution och människohandel har rapporterat att de mött fler utsatta under pandemin och att fler även blivit utsatta för mer våld under den här tiden. 

Den nya kartläggningen visar också en markant ökning av antalet webbsidor som marknadsför sexuella tjänster. Från ett tiotal 2014 till 32 i dag, där sexuella tjänster marknadsförs via drygt 12 000 annonser på närmare 200 orter runt om i Sverige.

Större spann av forum nu

Det har även skett en ökning av antalet unga, framförallt flickor, som söker stöd efter att ha blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering. I och med att spannet av forum där prostitution förekommer har breddats, har risken för att barn och unga utsätts för prostitution och människohandel ökat konstaterar Jämställdhetsmyndigheten.                                                                                         

– Barn spenderar mer tid på nätet och är varken föräldrar eller andra vuxna närvarande finns det en möjlighet för förövarna att kontakta barnen, säger Frida Johansson. 

Enligt kartläggningen finns det även flera brister i stödet till de utsatta som måste åtgärdas. Det handlar bland annat om att myndigheterna måste bli bättre på att identifiera de utsatta, att socialtjänsten och hälso- och sjukvården måste öka sina kunskaper för att kunna ge rätt stöd och att stödet måste bli likvärdigt över hela landet. 

– Det är också viktigt att arbeta proaktivt och där är skolan en viktig arena. Vi föreslår därför att kunskaper om sexuell exploatering ska vara en del av det nya ämnet,  “Sexualitet, samtycke och relationer”, säger Frida Johansson.

En av sakerna som kommer att ses över är hur mycket ansvar man kan lägga på den vuxna i situationen, menar jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

– Det gäller ansvaret som en vuxen har att veta om det är ett barn eller en vuxen man har framför sig. I dag är det ganska lätt att komma undan med att tycka att man trodde att någon är äldre än de är. Men det här är ett skydd som barn ska ha, oavsett hur de ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.