KD-ledaren om väljartappet: Trygga i våra värderingar

Uppdaterad
Publicerad

Besvikna lokalpolitiker har lämnat Kristdemokraterna, partiet backar i opinionsmätningarna och den tidigare ledaren höjer ett varningens finger för skarpa formuleringar i flyktigpolitiken.

Men den nuvarande KD-ledaren är trygg i de kristdemokratiska värderingarna.

– Det viktiga är att göra skillnad i politiken, säger Ebba Busch i SVT:s Agenda.

De senaste åren har Kristdemokraterna blivit hårdare i frågor som kriminal- och flyktingpolitik.

SVT:s Agenda har träffat två tidigare kristdemokrater som är besvikna över utvecklingen. En annan som har uttryckt oro över den allt tuffare profilen och närmande till Sverigedemokraterna är Alf Svensson. Han var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år, och avgick 2004.

– Jag menar att man ska akta sig för att ta skarpa formuleringar när man talar om flyktingpolitiken för det är medmänniskor, sa Svensson till SVT under helgens riksting i Norrköping.

Delar inte bilden

I förra valet fick KD 6,3 procent av rösterna. I SVT/Novus senaste väljarbarometer landade man på 4,1 procent, snubblande nära riksdagsspärren.

– Det är självklart alltid tråkigt när man tappar partimedlemmar, säger partiledaren Ebba Busch i Agenda.

– Olika personer känner sig olika hemma i olika tider, särskilt om man lever ett långt liv.

Busch säger sig inte dela bilden av att partiet har blivit hårt.

– Verkligheten har förändrats. Men det är samma mjuka, varma värderingar, och synen på att politiken också måste ha en etisk dimension och utgå från etik.

”Klart jag vill ha ett större stöd”

Samtidigt har många kristna lämnat partiet. 2002 röstade 40 procent av alla som gick i kyrkan minst en gång i månaden på Kristdemokraterna. Vid senaste valet var samma siffra 23 procent.

Ebba Busch påpekar att KD inte är ett parti för kristna – utan ”ett kristdemokratiskt parti som tillhör den största idépolitiska rörelsen i Europa”. 

– Det viktiga är att göra skillnad i politiken utifrån de värderingar vi har, säger Busch.

– Förhållningssättet, att vara trygga i våra värderingar men samtidigt komma med många gånger svåra politiska lösningar på de svåra och stora problemen vi har, det har lönat sig.

Hör KD-ledaren utveckla sitt resonemang i klippet ovan och i kvällens Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.