• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommer att träffa Stefan Löfven (S) framöver efter att han tagit över sonderingsuppdraget efter Ulf Kristersson (M). Foto: SVT

KD-ledaren räds inte att L och C lämnar Alliansen

Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor räds inte att C och L ska överge Alliansen och stödja en regering med Stefan Löfven (S) som statsminister. Detta säger hon dagen efter att Löfven tagit över stafettpinnen.
– Alla mina Allianskollegor och jag är tydliga med att vi vill hålla ihop Alliansen, säger hon.

I helgen meddelade Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att de inte tänker stödja en Alliansregering som kan komma att göra sig beroende av någon form av stöd från Sverigedemokraterna. Båda vill i stället söka ett bredare stöd över blockgränsen.

I och med detta sade moderatledaren Ulf Kristersson att han för tillfället ger upp försöket att bilda en ny regering.

Hoppas på en Allians

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor hade hoppats på ett annat besked från C och L.

– Jag delar inte deras (L och C) slutsatser, men jag måste ha respekt för deras beslut. Jag ser ändå en möjlighet att bilda en Alliansregering och tror det vore det bästa för Sverige, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Busch Thor tycker inte att hur ett annat parti röstar ska vara avgörande för om man kan tillträda som en regering eller inte – även om det kan leda till ett pressat lägre längre fram.

– Ulf Kristersson (M) kanske hade haft en möjlighet att bli vald i veckan, då väljer man att avstå från att rösta fram Kristersson av rädsla för hur ett annat parti kan välja att agera.

Söka stöd för reformer

I stället tycker Busch Thor att man ska söka stöd hos andra partier, över blockgränsen, när man sedan väl ska få igenom större politiska reformer. Politiken måste vara avgörande och inte hur stödet är i kammaren, anser hon.

– Jag för min del kommer aldrig låta mig bli så nervös för hur ett annat parti röstar i kammaren, så att jag kommer avstå ifrån att rösta på min egen statsministerkandidat eller min egen politik som jag tror är bäst för Sverige.

Busch Thor räds dock inte att helgens besked ska splittra Alliansen inte heller att Liberalerna och Centerpartiet ska lämna Alliansen. Hon lyfter att både Björklund och Lööf varit tydliga med att det är Alliansen man vill regera med.

– Vi har en stark gemensam reformagenda. Vi är tydliga med att vi vill hålla ihop. Jag tror de kommer välja Ulf Kristersson. Vi har alla tydligt deklarerat vårt stöd för honom.

Kommer träffa Löfven

KD-ledaren berättar även att hon kommer att träffa Löfven framöver – dock inte när.

– Jag har fått en inbjudan som jag självklart kommer tacka ja till. Jag tycker det är rimligt att möta alla som har ett sonderingsuppdrag, säger Ebba Busch Thor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet