KD och Centern kritiska till skärpt försörjningskrav

Uppdaterad
Publicerad

Varken Kristdemokraterna, Centern eller Folkpartiet vill se en översyn av försörjningskravet, som migrationsminister Tobias Billström (M) föreslagit.

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill att försörjningskravet, som innebär att invandrare som vill ta hit sin familj måste ha ordnat jobb och bostad, ska gälla fler.

Dagens försörjningskrav infördes 2010, efter en överenskommelse mellan allianspartierna. Men Moderaternas alliansvänner vill inte se översyn av kraven.

– De personer som är undantagna är framför allt minderåriga barn som är kvar i den situation som föräldrarna flydde ifrån, i Somalia, men också i Syrien. För oss är det viktigt att barn och föräldrar kan vara tillsammans, vi ska inte föra en politik som splittrar familjer, säger Emma Henriksson, KD-ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Centerns talesperson Johan Hedin tycker inte att Billströms önskan om en översyn av försörjningskraven är en särskilt bra idé.

– Vi har en överenskommelse vi ingått och vi har för avsikt att hålla den överenskommelsen. Den är rimlig, säger Hedin.

Inte heller Folkpartiet är intresserat av att ändra i undantagen från försörjningskraven.

– Utgångspunkten är att den gamla överenskommelsen gäller under mandatperioden. Men vi ska naturligtvis lyssna på och diskutera vad Billström föreslår, säger Ulf Nilsson, FP-ledamot i socialförsäkringsutskottet.

TT: Ska utformningen av kraven påverkas av hur många anhöriginvandrare som kommer?

– För eller senare gör man ju en översyn och då får man titta på om det fungerat och fått den verkan som var tänkt, däremot vill jag inte koppla det till antalet asylsökande, säger Ulf Nilsson.

MP kritiska

Regeringen har ingått en asyl- och migrationspolitisk överenskommelse med Miljöpartiet.

– Vi kommer inte att medverka till någon förändring på det här området, säger MP:s talesperson Maria Ferm.

Miljöpartiet är motståndare till försörjningskrav.

– Det står emot grundläggande humanism, att respektera människors rätt att återförenas med sina familjer, som de kanske har tvingats skiljas från i krig eller konflikter, säger Ferm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer