Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor inför sitt hösttal i samband med partifullmäktige i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

KD: Pensionärer ska inte betala mer i skatt

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill helt slopa skattegapet mellan pensionärer och löntagare. Det kostar cirka 14 miljarder kronor, något KD vill finansiera genom att höja samtliga momssatser.

Skattesänkningen för pensionärerna skulle innebära att en person med en pension på 18.000 kronor skulle få 463 kronor lägre skatt i månaden.

– Skillnaden i skatt uppfattas som orättvis och minskar legitimiteten för skattesystemet och bidrar till skillnaderna mellan olika grupper i samhället, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Det var Alliansregeringen som skapade gapet med sina jobbskatteavdrag.

– Det var rätt att införa jobbskatteavdragen då, men man kan ångra att vi inte slöt gapet snabbare, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed (KD).

Momsen höjs

Finansieringen innebär att momssatsen på 6 procent höjs till 7, den på 12 procent till 13 samt den på 25 procent till 26.

KD är medvetna om att en höjning av momsen kan få negativa följder på ekonomin. Delvis kan det kompenseras av att pensionärer får högre disponibel inkomst. Det är också en rimlig finansiering, eftersom höginkomsttagare lägger mer pengar, både i kronor och som andel av inkomst, på konsumtion. Undantaget är livsmedel, där låginkomsttagare använder en större andel (13 procent) av inkomsten än höginkomsttagare (11 procent).

Helt slopat skattegap mellan pensionärer och löntagare.

En pensionär med 18.000 kronor i månaden får 463 kronor i lägre skatt per månad.

Det kostar cirka 14 miljarder kronor.

Finansieras med en höjning av de tre momssatserna med en procentenhet.

Källa: KD

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer