Foto: TT

Ebba Busch Thor: Ge kvinnor svenskundervisning under föräldraledigheten

Publicerad

Under tisdagskvällens partiledartal i Järva pratade Ebba Busch Thor (Kd) om integration och migration.
Ett förslag från KD-ledaren var ”svenska med bebis” alltså att nyanlända kvinnor också ska få möjlighet att lära sig svenska under föräldraledigheten.

Klockan 19 på onsdagskvällen klev KD-ledaren Ebba Busch Thor upp på stora scenen på Spånga idrottsplats i Järva.

I talet som varade ungefär i en halvtimme handlade mestadels om integration i olika avseenden. Ett förslag var att göra det möjligt för föräldrarlediga nyanlända kvinnor att fortsätta med svenskundervisningen.

Till det lanserade Ebba Busch Thor ett nytt begrepp.

– Mammor gör ett otroligt viktigt jobb och de ska stöttas. Därför måste systemet anpassas mer efter mammors verklighet. Vi vill införa svenska med bebis, sade Ebba Busch Thor.

Talade om svenska drömmen

KD-ledaren inledde talet med att prata om Sverige som ett tryggt land där invånarna ska kunna lita på att välfärden fungerar och att ingen lämnas utanför gemenskapen.

– Jag kommer tala om Sverige och den svenska drömmen. Att vi har byggt ett land där vanliga människors önskningar och drömmar räknas. Ett Sverige där man vilar trygg i vetskapen om att välfärden fungerar. Där är trygga gator. Och där ingen står utanför samhällsgemenskapen, sade Ebba Busch Thor.

”Finns ingen formel för svensk”

Vid ett tillfälle förklarade KD-ledaren vikten av att svenskhet måste tas med i integrationen av nyanlända.

– Nej, det finns ingen exakt formel för att bli svensk. Men att lära sig svenska. Att försörja sig. Och slå armarna om Sverige i all dess egenheter. Så blir man en del av vårt land, sade Ebba Busch Thor.

En punkt i talet var att jämlikhet mellan kvinnor och män måste uppnår i alla delar av samhället. Hon pekade på sexualbrotten och trakasserier mot kvinnor måste motverkas även i särskilt utsatta områden.

– Kvinnor har samma rätt att själva besluta om sina liv som män. Och kvinnor har samma rätt till Husby, till Rosengård och till Tynnered som männen. Kvinnofrid ska råda här och överallt, sade Busch Thor.

”Saknas 20 0000 äldreboende om 10 år”

Förbättrad äldreomsorg var något som KD-ledaren vill ska diskuteras mer i den politiska debatten.

– Äldre som behöver ett boende möts av orden: Det finns ingen plats för dig. Förra sommaren försökte vi kristdemokrater få upp på agendan att det om 10 år kommer saknas närmare 20 000 äldreboendeplatser.

Hon passade även på att kasta en känga till media för att inte vilja ställa konstruktiva frågor om äldres situation med bostadsbrist och rätt till omsorg.

– Men det som förvånar mig är att när jag försöker lyfta det i media så möts jag inte av frågor som: ”Vad vill ni göra åt det?” eller ”Vad har ni för förslag för att förbättra för de äldre?. Utan jag får frågor av typen ”Är det här Kd:s nya profil? Att satsa på de äldre?”, sade Busch Thor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet