Foto: TT

KD: Sänk skatten för föräldrar som jobbar med 500 kr/månad

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill sänka skatten för arbetande föräldrar med 500 kronor i månaden. Totalt handlar det om en skattesänkning på 12 miljarder på två år. Föräldralediga, arbetslösa eller sjukskrivna får bara del av skattesänkningen tills barnen fyller tre, enligt förslaget.

Kristdemokraterna presenterar på måndag sin skuggbudget. Den stora nyheten är ett förslag om en skattesänkning för föräldrar på totalt 12 miljarder. Sänkningen vill KD införa i två steg till 2018 och den skulle innebära tusen kronor mer i månaden för en familj där båda föräldrarna arbetar.

– Tryggheten för Sveriges barnfamiljer är grunden för hur vi också bygger ett tryggare Sverige. Det här verkar inte Stefan Löfven riktigt inse, man gör så otroligt lite i sin budget för Sveriges barnfamiljer, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD).

På vilket sätt ökar barnfamiljernas trygghet med ännu ett jobbskatteavdrag?

– Jag tror att de allra flesta barnfamiljer känner igen sig i att det ibland är en del bråk om tid och pengar och att få vardagspusslet att gå ihop. Det här kan lätta den situationen för många familjer. Att kanske kunna komma i väg på den där semestern och inte kämpa lika mycket för att få vardagsekonomin att gå ihop.

”Ska löna sig att arbeta”

Skattesänkningen skulle gälla alla som har ett jobb, oavsett hur lite man arbetar.

– Det är inte i första hand en reform för att man ska arbeta mer utan för att det ska löna sig att arbeta. Vi vill ju att barn växer upp i familjer där föräldrarna har ett arbete att gå till och där de kan försörja sig och sin egen familj. Det är något positivt, säger Ebba Busch Thor.

Precis som alliansens tidigare jobbskatteavdrag är det bara de som har ett jobb som får del av skattesänkningen. Undantaget är de föräldrar som har barn som är tre år eller yngre. Då ska även de som går på föräldrapenning eller andra försäkringsinkomster få en skattesänkning. Men efter barnets treårsdag får varken sjukskrivna eller arbetslösa den lägre skatten.

– De får del av en förstärkning vi gör av bostadsbidraget. De får också en del av alla de reformer vi har presenterat för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Vi vill också bredda sektorn av enkla jobb och sänka skatten för de arbeten som till en början ger en lite lägre inkomst.

Vill höja bostadsbidraget

Bostadsbidraget vill KD höja med mellan 350 och 600 kronor beroende på antal barn, en kostnad på en halv miljard om året.

Redan i dag kostar sådant som barnbidrag, bostadsbidrag för barnfamiljer och föräldraförsäkring 89 miljarder, vilket är mer än dubbelt så mycket som hela rättsväsendet. Till det kan läggas maxtaxan på 4,6 miljarder.

Är inte barnfamiljer redan i dag en gynnad grupp, jämfört med de som inte har barn?

– Uppenbarligen inte tillräckligt väl när så många barnfamiljer har halkat efter andra grupper i samhället som inte har ett lika tungt försörjningsansvar och när det är så många familjer som sliter med att få vardagen och ekonomin att gå ihop i slutet av månaden.

Enligt partiets beräkningar har disponibelinkomsterna utvecklats sämre för barnfamiljer. Sedan 1995 har inkomstskillnaden mellan en trebarnsfamilj och ett par utan barn ökat med 51.000 kronor.

– De svenska barnfamiljerna har halkat efter jämfört med väldigt många andra grupper i samhället. Inkomstuvecklingen för ensamstående män utan barn har gått mycket brantare uppåt än vad den har gjort för ensamstående kvinnor med barn till exempel, säger Ebba Busch Thor.

Barnomsorgspeng

Tidigare var vårdnadsbidraget en hjärtefråga för Kristdemokraterna. Det har man övergett till förmån för en barnomsorgspeng som innebär 6.000 kronor per barn och månad för den som har barnen hemma istället för på förskola fram tills dess att barnet fyller tre år.

Hur KD:s olika familjeförslag ska finansieras presenteras i morgon när partiet lägger fram hela sin budgetmotion.

– Vi väljer ju att prioritera barnfamiljerna framför till exempel ineffektiva byggsubventioner som bara ökar vinstmarginalerna för byggherrar men inte skapar fler bostäder, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren i mätning efter mätning. Är det här ett sätt att köpa barnfamiljernas röster i nästa val?

– Nej, det är det inte. Det här ett sätt att göra det som vi tror är rätt för Sverige och som vore bra för Sveriges barnfamiljer.

Hur ser du på möjligheterna att få igenom det här i alliansen?

– Konceptet med jobbskatteavdrag är ju väl förankrat i alliansen. Sen hoppas jag att det är fler partier som ser behovet av att stärka barnfamiljernas situation.

SVT har sökt finansminister Magdalena Andersson (S) men hon avböjer att kommentera KD:s förslag.

KD:s familjeförslag

Jobbskatteavdrag för föräldrar:

Alla arbetande föräldrar får en skattesänkning på 500 kronor i månaden, det vill säga 1.000 kronor i månaden för en familj där föräldrarna lever tillsammans. Fram till barnets treårsdag får även de som har föräldrapenning eller andra föräkringsinkomster del av skattesänkningen. Skattesänkningen är tänkt att införas i två steg och uppgår totalt till 11,8 miljarder 2018.

Höjt bostadsbidrag:

Kd vill höja bostadsbidraget med 350 kronor för familjer med ett barn, 425 kronor för familjer med två barn och 600 kronor för familjer med tre barn. Total kostnad 500 miljoner kronor per år.

Barnomsorgspeng:

Den som väljer att ha barnen hemma tills de fyller tre ska få en barnomsorgspeng på 6000 kronor per barn som beskattas som inkomst. Kan inte tas ut samtidigt som föräldraförsäkring eller andra ersättningar. Total kostnad 2017 är 900 miljoner.

Fritidspeng för familjer med försörjningsstöd:

Infördes under alliansregeringen och var ett bidrag på 3.000 kronor per år för att barn i ekonomiskt utsatta familjer skulle kunna delta i fritidsaktiviteter. KD vill lägga 81 miljoner på att återinföra bidraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.