Caroline Szyber, riksdagsledamot för KD, betalade inte resor korrekt. Foto: TT

KD-topp lät riksdagen betala familjens hotell

Uppdaterad
Publicerad

Ordförande i riksdagens civilutskott, kristdemokraten Caroline Szyber, har tagit med sig familjen på resor som betalats av riksdagen, skriver Aftonbladet. Hotellnotorna har slutat på över 20 000 kronor, närmare 5 700 kronor borde hon ha betalat själv.

”Jag kan bara beklaga att det här har hänt. Kort kan sägas att det blivit ett genuint missförstånd”, skriver Caroline Szyber på sin hemsida.

Kd-ledamoten var på en så kallad enskild resa. Varje ledamot får 50 000 kronor för att göra resor under innevarande mandatperiod. Tanken är att resorna ska ha en koppling till arbetet i riksdagen.

Reste till Italien med familjen

Caroline Szyber har under den senaste mandatperioden rest till Rom, Venedig och Fiskebäckskil på Västkusten utan att betala det hon är skyldig skattebetalarna. KD-ledamoten tog med sig sin familj och då ska hon enligt riksdagens regler betala 25 procent av resekostnaderna, något hon inte gjorde.

”Detta har jag nu rättat och jag återbetalar därmed det fulla beloppet för att min familj bodde tillsammans med mig på hotellen”, skriver hon på sin blogg.

I Rom studerande Szyber den italienska valrörelsen och bodde på ett hotell med sin partner för 10 000 kronor. Hon borde ha betalat 2 370 kronor själv. Vid en resa till Venedig skulle hon ha betalat 2 500 kronor och i Fiskebäckskil 800 kronor, skriver Aftonbladet.

”Rutinerna har inte fullt fungerat som de borde”

”Precis som många andra småbarnsföräldrar har jag ibland svårt att få ihop vardagspussel och få tid tillsammans. Några gånger har jag haft möjlighet att ta med min familj på en resa.

Jag har varit noga med att det inte ska drabba varken mitt uppdrag eller skattebetalarna. Men vid några av dessa gånger har vi bestämt att familjen ska följa med väldigt nära inpå resan och därför har vi bott i redan bokade hotellrum, och det är då rutinerna inte fullt har fungerat som de borde”, skriver Szyber.

Caroline Szybers arvode från riksdagen uppgår till 65 400 kronor i månaden.

SVT Nyheter söker Kristdemokraternas partiledning för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.