Caroline Szyber (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT

KD-toppen Caroline Szyber utreds för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber utreds för misstänkt bedrägeri, uppger Aftonbladet.

– Jag har inlett förundersökning i dag på de uppgifter som har presenterats i Aftonbladet, säger Joachim Zander, åklagare vid särskilda åklagarkammaren i Malmö, till SVT Nyheter.

Topp-politikern har varit i blåsväder de senaste dagarna efter att det avslöjats att hon tog med sambon på bröllop och lät skattebetalarna betala.

Under den senaste mandatperioden har KD-toppen åkt till Rom, Venedig och Fiskebäckskil på Västkusten. Hon har då åkt på resor där hon arbetat – men samtidigt tagit med familjen och trots det låtit skattebetalarna stå för notan, avslöjade Aftonbladet i augusti.

Efter avslöjandet meddelade Caroline Szyber att hon nu själv betalar resekostnaderna, 35 000 kronor.

Låg misstankegrad

Nu skriver tidningen att hon ska utredas för misstänkt bedrägeri.

– Misstankarna är de lägsta möjliga eftersom förundersökningen har tagits upp på uppgifter av en tidningsartikel. Även om de är konkreta är det trots allt en tidningsartikel. Men vi är helt enkelt skyldiga att inleda en förundersökning, säger Joachim Zander, åklagare vid särskilda åklagarkammaren i Malmö, till SVT Nyheter.

Det kan alltså handla om bedrägeri eftersom Szyber har begärt pengar på ogiltiga grunder. Men det är inte helt säkert att så är fallet.

– Vi ska se vad det finns för substans i uppgifterna och om det faktiskt är fråga om bedrägeri. Det kan ju vara ett missförstånd eller ett avtalsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.