Kristdemokraternas Sara Skyttedal sitter i EU-parlamentet Foto: Fredrik Persson/TT

KD-toppen vill legalisera cannabis: ”Har ändrat mig”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska EU-parlamentariken Sara Skyttedal (KD) vill legalisera cannabis. Det skriver hon i DN debatt 11/12.

”Jag har varit en stark förespråkare för nolltolerans mot narkotika. Men jag har ändrat mig”, skriver hon.

Sara Skyttedal (KD) helvänder när det gäller Sveriges narkotikapolitik. Från att ha verkat för en nolltolerans mot narkotika vill hon nu genomföra en legalisering av cannabis.

”Nolltoleransen bottnar i en föreställning om att droger visserligen är olika tunga, men att i grunden skulle samma problematik gälla för alla former av bruk av preparat som i dag är narkotika­klassade. Den föreställningen stämmer helt enkelt inte”, skriver hon på DN Debatt.

KD vill se ett narkotikafritt samhälle

SVT har tidigare rapporterat om att flera ungdomsförbund på olika sätt vill se över Sveriges narkotikalagstiftning. Enligt Kristdemokraternas partiprogram vill partiet se ett narkotikafritt samhälle. Enligt Sara Skyttedal är Kristdemokraterna troligen det riksdagsparti som står längst ifrån att ändra sin hållning i frågan.

”Framgent hoppas jag dock att debatten kring narkotikapolitiken kan föras på en saklig grund där lagstiftarna även visar intresse för fakta som inte bekräftar den egna politiska ståndpunkten”.

Sverige sticker ut

Skyttedal skriver att Sveriges narkotikapolitik sticker ut i två bemärkelser ur ett EU-perspektiv. Dels har Sverige några av de hårdaste narkotikalagarna och samtidigt har landet den högsta narkotikarelaterade dödligheten. Hon skriver att de hårda lagarna inte verkar vara en effektiv metod för att minska drogernas skadeverkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.