Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

Cannabis nära legalisering i Tyskland

Publicerad

Tyskland går vidare med planerna på att legalisera cannabis. Målet är att ha ett förslag till lagstiftning klart senare i år.

Hälsodepartementet meddelar på måndagen att man ska tillfråga över 200 experter från bland annat det medicinska och juridiska fältet samt relevanta myndigheter.

Förbundskansler Olaf Scholz regering – den så kallade ”trafikljuskoalitionen” bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna – ligger bakom ansträngningen att legalisera försäljning av cannabis till vuxna i licensierade butiker.

Enligt planen ska effekterna av en eventuell legalisering utvärderas efter fyra år.

Hälsominister Karl Lauterbach sade i maj att ett förslag till lagstiftning kan tas fram under årets andra halva, efter att experterna rådfrågats. Utfrågningarna drar igång i slutet av månaden.

”Likt många andra har jag arbetat i flera år för att Tyskland äntligen ska sätta stopp för kriminaliseringen av cannabisbrukare, för att övergå till en modern och hälsoorienterad cannabispolitik”, säger Burkhard Blienert, ansvarig för narkotikafrågor i regeringen, i ett uttalande.

Flera länder ser över lagstiftning

Debatten om cannabis går på högvarv i många länder med förslag om att avkriminalisera drogen för eget bruk.

Tidigare i juni blev det exempelvis lagligt att odla och inneha marijuana i Thailand. Bruket ska ske i medicinskt syfte och den thailändska regeringen säger sig vilja öka medvetenheten snarare än att straffa människor som använder den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.