Kommunpolitikern Lydia Liu utesluts ur Kristdemokraterna. Foto: Kristdemokraterna/TT

KD utesluter kommunpolitiker – hade propagerat för kinesiska intressen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan avslöja att Kristdemokraternas partistyrelse beslutat att utesluta en kommunpolitiker i Stockholmsregionen. Politikern anses ha propagerat för kinesiska intressen och därmed skadat partiets anseende. Hon tänker dock sitta kvar som politisk vilde.

Lydia Liu, som varit verksam för KD i Nacka, utesluts nu ur partiet. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har en intern utredning visat att hon agerat för kinesiska intressen på ett sätt som skadar Kristdemokraternas anseende, enligt ett beslut i partistyrelsen.

Utredningen inleddes efter att Sveriges Radios program Konflikt i somras avslöjade att Liu agerat i linje med det kinesiska kommunistpartiets försök att påverka svenska politiska partier i en Kinavänlig riktning.

Lydia Liu kommenterar KD:s beslut i ett sms till SVT Nyheter:

”Jag tycker att KD fattade ett felaktigt beslut vid fel tidpunkt på grund av att KD är rädd för mediedreven”.

”Skadar partiets anseende”

Kristdemokraterna kommenterar inte ärendet mer än i ett sms: 

”Kristdemokraterna har möjlighet att utesluta medlem som genom sitt uppträdande skadar partiets anseende och varumärke. Ett sådant beslut har nu fattats av partistyrelsen gällande en hittillsvarande lokal företrädare,” skriver KD:s partisekreterare Peter Kullgren till SVT Nyheter.

Han vill inte gå in på detaljer om hur den uteslutna politikern har skadat partiet ”med hänsyn till ärendets natur”.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har dock uteslutningen en direkt koppling till att politikern ska ha agerat för kinesiska intressen.

Lydia Liu ska aktivt ha deltagit i propagandaarbetet i Sverige om den kinesiska sidenvägen. Det handlar om ett stort infrastrukturprojekt som Kina driver internationellt.

Trots dagens besked kommer Lydia Liu att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige, uppger hon för SVT Nyheter. Peter Kullgren svarar att Lius beslut ”är ett brott mot kandidatförsäkran”. Alla förtroendevalda inom partiet skriver under en försäkran som innebär att man ska lämna sina förtroendeuppdrag om man inte längre är medlem i Kristdemokraterna.

Kullgren säger vidare att brottet ”stärker hans övertygelse” om att partistyrelsen fattat rätt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter