KD:s partiledare Ebba Busch Thor Foto: SvD/TT

KD vill höja momsen med 16,7 miljarder

Publicerad

Kristdemokraterna vill höja momsen på alla varor nästa år med totalt 16,7 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat finansiera ett slopande av den så kallade pensionärsskatten och en stor satsning på primärvården.

KD vill i ett slag slopa skatteklyftan som finns i dag mellan pensionärer och löntagare. Det kostar 12,8 miljarder kronor nästa år. Det skulle ge 463 kronor mer i månaden för en pension på 18 000 kronor. Därtill föreslås höjt bostadstillägg för de sämst ställda pensionärerna.

Partiet föreslår också en satsning på tre miljarder kronor redan nästa år på primärvården. Pengarna ska bland annat gå till skärpt vårdgaranti, utökade öppettider och fler hembesök.

Höjd moms

För att få ihop pengarna till allt det här föreslår KD att momsen höjs med en procentenhet på alla momssatser, vilket ger 16,7 miljarder kronor, samt en bankskatt på 3 miljarder kronor.

– Skattehöjningar är aldrig bra men det här är en som slår förhållandevis lite och som inte träffar arbete, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

En momshöjning skulle göra mat och annat dyrare för alla, inklusive för de pensionärer som redan fått sin skatt sänkt. KD försvarar det med att höjda matpriser leder till höjt KPI som i sin tur styr garantipensionen.

Dubbla jobbskatteavdrag

Förutom satsningar på primärvården vill KD också se ett stärkt skyddsnät runt barn. Här satsar partiet sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Bland annat föreslås ett system med sociala investeringar genom så kallade sociala utfallskontrakt och en nationell fond för investeringsgarantier för detta.

För att minska klyftan mellan inrikes- och utrikesfödda på arbetsmarknaden föreslår KD introduktionsanställningar och dubbla jobbskatteavdrag för nyanlända och personer som stått långt från arbetsmarknaden en längre tid.

Utöver tidigare förslag för att Sverige ska få 30 000 poliser föreslås för nästa år 280 miljoner kronor för inköp av utrustning för skydd mot terror.

Fakta: KD:s förslag 2018

  • 13 miljarder kronor för slopad skatteklyfta mellan pensionärer och löntagare.
  • Höjt bostadstillägg för de sämst ställda pensionärerna.
  • 3 miljarder för bättre primärvård.
  • 1,2 miljarder kronor för barn- och ungdomshälsovård, antimobbning, sociala investeringar och föräldrastöd.
  • 280 miljoner kronor för bättre polisutrustning mot terror och 150 miljoner för utbildnings- och övningsplatser i storstadsområdena.

Finansiering:

  • Höjd moms med en procentenhet på alla momsenheter: 16,7 miljarder kronor.
  • Höjd bankskatt: 3 miljarder kronor.

Källa: Kristdemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.