Foto: SVT

Experten: Dagens tekniska förutsättningar kan klara ut fallet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beslutet att förundersökningen i Kevin-fallet öppnas på nytt. Om det finns kvar bevismaterial med dna-spår kan det med dagens tekniska möjligheter hjälpa bevisningen.

– Det beror ju på vad som är sparat. När det här hände fanns det ju ingen teknisk bevisning, säger advokaten Ingela Hessius.

Kevin, 4, mördades 1998 och två bröder erkände efter två månaders förhör att de dödat honom. Det finns ingen teknisk bevisning som knyter bröderna till mordet, utan det är deras erkännande som ligger som grund för att de är skyldiga till mordet.

I SVT:s Dokument inifrån har bröderna nu sagt att de tvivlar på att de är skyldiga och menar att de kände sig pressade under polisförhören.

Fallet Kevin

Under onsdagen kom beskedet att förundersökningen öppnas igen och man kommer att gå igenom allt material som finns i målet för att granska det på nytt.

– Det skulle kunna leda till att man kan visa att de här två pojkarna inte har varit delaktiga, det kan ju också vara så att man kan lösa vad det var som hände. Teoretiskt sett skulle man också kunna komma till den slutsatsen att det ändå var riktigt, säger advokaten Ingela Hessius.

Nya omständigheter öppnar förundersökningen

Det var under torsdagen som brödernas advokat Thomas Olsson lämnade in en formell begäran till Riksåklagaren om att öppna förundersökningen på nytt.

För att en förundersökning ska öppnas på nytt krävs det att det kommer in nya omständigheter som är relevanta för fallet. 

– Det har ju framkommit nya omständigheter som kastar ett annat ljus på resultatet och egentligen behöver man inte så att säga komma till någon slutsats, säger Ingela Hessius.

LÄS MER: Föräldrarna ifrågasätter sönernas skuld i Kevinfallet

Nästan 20 år sedan

– Det är ju alltid svårare ju längre tiden har gått, men det är ju inte sagt att det inte går att lösa. Det beror ju på vad som är sparat. När det här hände fanns det ju ingen teknisk bevisning, säger Ingela Hessius. 

Om det finns kvar bevismaterial med dna-spår skulle det med dagens tekniska möjligheter underlätta i arbetet med bevisningen. 

Vad betyder det här för bröderna som erkände sig skyldiga till mordet? 

– De måste ju vara väldigt glada att det tas upp. De vet ju inte själva vad som har hänt men de kan ju få svaret och förhoppningsvis för deras del att de inte har någon delaktighet överhuvudtaget. Det är ju även av betydelse för Kevins föräldrar om man kan klara ut det här helt, säger Ingela Hessius.

LÄS MER: Mordet på Kevin – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet