Clara Rodmark, 19, uppfattar att man kunde prata mindre öppet om sex när hon var yngre. Foto: TT/Privat

Killar pratar mindre sex än tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Att prata om sex kan vara svårt, speciellt när man är ung. Undersökningar visar att endast hälften av ungdomar är nöjda med sitt sexliv, och att tjejer tycker att det är viktigare att prata om sex med sin partner än vad killar gör.

– Det är oftast jag som säger till om grejer, medan han tar det som det kommer, säger 19-åriga Clara Rodmark.

Det finns stora skillnader mellan unga killar och unga tjejers sexuella hälsa, det visar en stor undersökning gjord på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: ”Ungas sexuella jämställdhet behöver förbättras”

Undersökningen visar flera saker, bland annat att 80 procent av de som deltagit ansåg att det är viktigt att kunna prata om sex med sin partner – en högre andel tjejer (84 procent) än killar (77 procent) tyckte det.

– Det känns som att tjejer kan prata mer med sina kompisar, då kanske det är naturligt att man kan det med sin partner också, säger Gustav, 18.

Gustav, 18. Foto: Privat

– Det är lite stigma på det generellt. Man ska hålla det för sig själv.

Få vuxna ställer frågor

Clara Rodmark och Ida Nyman är båda 19 år gamla. Båda uppfattar att de kunde prata mindre öppet om sex när de var yngre. Att prata om sex med vuxna har dessutom främst varit på eget initiativ.

– Jag har alltid frågat mycket om sex, och vuxna har ofta svarat. Om jag frågar är det inte jobbigt för dem, men de tar inte steget själva och berättar eller frågar, säger Ida Nyman.

Ida Nyman, 19. Foto: Privat

Gustav håller med. Både hemma och i skolan har man lärt sig om preventivmedel och säkerhet. Medan relationen och ”själva mötet” är något man pratat mindre om.

– Nej det har det varit sämre med, det har man fått komma fram till själv. Hur man pratar med sin partner om sex. Hur man ska göra det på bådas villkor, säger han.

”Man pratar inte om verkligheten”

I undersökningen ansåg 49 procent att skolan gett dem tillräckliga kunskaper för att ta hand om sin sexuella hälsa, och av dem utgjorde killar en högre andel än tjejer. Bland personer som inte vill kategorisera sig utifrån kön ansåg 32 procent att skolan gett dem tillräckliga kunskaper.

Samma uppfattning ger Clara Rodmark och Ida Nyman, som båda anser att det man lärt sig i skolan inte alltid gått att applicera på verkligheten.

– Sexualundervisningen i skolan pratade om saker som jag inte upplevt sedan när jag börjat ha sex, säger Clara Rodmark.

– Det är inte så mycket snack om verkligenheten. Inte om känslor och tankar.

”Vet du inte hur man gör eller?”

Alla tre upplever att killar börjar prata om sex tidigare än tjejer, men då snarare om onani och tankar kring sex. Ju äldre de blivit, desto mer är det tjejerna som börjat prata sex och som vågar ta mer plats.

– Det är som att killar inte vill inte verka osäkra på vad de gör. Om någon skulle fråga något eller be om råd så skulle någon annan kunnat fråga: ”vet du inte hur man gör eller”, säger Gustav.

Många killar, upplever han, skulle ha behövt prata mer om sex. Man har fel uppfattning om hur man ska bete sig och många gånger går det inte helt rättvist till.

– Många har fel uppfattning om hur man ska bete sig. Många gånger kan man se att det går till på ett oschysst sätt, till exempel på en fest eller liknande. Folk kan inte ta in det andra känner, både tjejer och killar. Mest killar, killar är ju lite mer på, säger Gustav.

Tips på var du kan få råd och hjälp om sex

Sexologens tips

1. Lägg kondomer i badrumsskåpet

2. Man kan, beroende på hur trygg man känner sig, berätta hur en kvinna ser ut när man är kåt. Men annars kan man förse ungdomen med länkar och information.

3. Har du ett ord för ditt kön? Inte bara fitta eller kuk. Framförallt kvinnor har inte ord på sitt kön. Hur ser det ut egentligen? Ha en bok hemma! Fittor ser olika ut.

4. Var inte rädd för att prata om sex eller sexualitet trots att barnet inte har sexuell erfarenhet med någon annan. Men var lyhörd. Vi läser ju på om platser och saker vi inte har sett eller upplevt hela tiden. Detsamma gäller sex – det handlar om kunskap.

5. Kommunikation är det viktigaste när det gäller sex. Inte bara genom att prata, utan genom gester och rörelser. Det gäller att man kan kommunicera vad man vill, vilka gränser man har. Mång unga tycker att det är svårt att kommunicera kring sex. Men många som fått det hemifrån eller från skolan har lättare att prata om det senare i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.