Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Policyn är viktigare än människors hälsa” Foto: SVT

Kim tvingas jobba från kontoret: “De bidrar till smittspridningen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera fackförbund vittnar om anställda som känt sig pressade att komma in till jobbet trots att de inte behöver. Kim, som egentligen heter något annat, berättar hur kollegorna inte tillåts jobba hemifrån trots att arbetsuppgifterna lika gärna skulle gå att göra på distans.

– Det gör mig arg att de inte tar sitt ansvar och skyddar oss som personal, säger Kim.

En av de rekommendationer som vi återkommande påminns om för att minska smittspridningen är att jobba hemma när det går och arbetsgivare uppmanas att låta sina anställda jobba på distans. Kim som jobbar på en bank med omkring 100 anställda berättar hur flera påtalat att de både vill och kan jobba hemifrån men att de, trots smitta bland personal, inte får för cheferna med hänvisning till företagets policy. 

– Det är märkligt att man prioriterar sina policies framför sina anställdas hälsa och samhällets hälsa. De bidrar ju till smittspridningen i samhället, säger Kim.  

Företaget har avböjt en intervju men skriver i ett mejl att majoriteten av de anställda har möjlighet att jobba hemifrån och att de inte har en generell policy om att alla medarbetare behöver arbeta från kontoret. Men det tillbakavisar flera anställda som SVT pratat med.  

– Jag har tänkt att ska jag byta jobb kanske? För jag vill inte ha det såhär. Jag har känt mig väldigt hjälplös i den här situationen. Men det är också svårt att ta ett annat jobb i de här tiderna. Jag har tänkt att ska jag strunta i att gå till jobbet idag? Men om jag gör det kan jag förlora mitt jobb och jag vill inte förlora mitt jobb i en pandemi, säger Kim.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer