Foto: SVT

Anställda pressas att jobba från arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har arbetsgivare uppmanats att låta sina anställda jobba hemifrån när det går. Flera fackförbund SVT pratat med vittnar om anställda som känner sig pressade att jobba på plats trots att de inte behöver.

– Varenda en som kan jobba hemma men inte tillåts göra det är ett misslyckande, säger Lee Wermelin, ordförande Akavia. 

Det är upp till arbetsgivarna att avgöra när det går att jobba hemifrån. Många företag var snabba med att ställa om men det finns de som inte låter sina anställda jobba hemifrån, trots att de själva vill och kan göra arbetet på distans. 

– Vår rådgivning får nästan dagligen samtal och mejl från medlemmar som vill arbeta hemifrån men inte får. Arbetsgivarnas argument är alltifrån att tekniska lösningar saknas för hemmaarbete till att det är solidariskt att befinna sig på arbetsplatsen då andra yrkesgrupper måste vara där, säger Maria Martinsson, pressekreterare på Vision.

Inga sanktioner

Även fackförbunden Akavia och Unionen känner igen den bilden. 

– Många som kontaktar oss är oroliga för att vara på jobbet men ofta nämns också riskerna med att ta sig till och från jobbet, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen.

Det finns inga sanktioner för arbetsgivarna som inte följer rekommendationen och Akavia föreslår att Arbetsmiljöverket ska få i uppdrag följa upp hemarbete. 

– De har fått uppdrag att sprida information om riskerna med hemarbete men vi vill komplettera det med att de ska ge stöd och råd och också följa upp efterlevnaden, säger Lee Wermelin, ordförande Akavia. 

Ministern: ”Jag är förvånad”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tycker att det är allvarligt att arbetsgivare struntar i rekommendationen om hemarbete 

– Jag är förvånad att vissa vaknat så sent och jag hoppas att det nu är en väckarklocka. Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder från regeringens sida. Vi alla måste hjälpas åt och här har alla arbetsgivare ett ansvar att bidra till att deras anställda har så få fysiska kontakter som möjligt, säger hon.

Men i nuläget är det inte aktuellt att börja med tillsyn på arbetsplatser, enligt ministern. 

– Vår modell fungerar bra men jag utesluter inte att det kan komma andra förändringar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer