Qiao Jianjun misstänks för att ha förskingrat över 100 miljoner kronor från ett statligt företag i hemlandet Kina. Foto: SVT

Kinesisk medborgare släppt på fri fot av HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat att den kinesiske medborgaren Qiao Jianjun som begärts utlämnad till Kina inte längre ska vara häktad. Det skriver domstolen i ett pressmeddelande. Jianjun anklagas för att ha förskingrat över 100 miljoner kronor i hemlandet och är en av Kinas mest efterlysta personer.

Qiao Jianjuns advokat Henrik Olsson Lilja bekräftar för SVT Nyheter att hans klient har släppts av Högsta domstolen, HD.

– Han är otroligt lättad, överlycklig och har svårt att finna ord för det här. Han har suttit frihetsberövad ett helt år med rädslan att kunna skickas tillbaka till sitt hemland. Nu har han upplevt att HD accepterat och trott på det han säger, säger Henrik Olsson Lilja.

Suttit häktad ett år

Kinesiska myndigheter anklagar Jianjun för att ha förskingrat över 100 miljoner kronor från det statliga spannmålslager han arbetat på för att sedan fly landet. Enligt Kina ska han ha förskingrat pengarna under tiden har var direktör för bolaget.

Qiao Jianjun nekar till anklagelserna och har sedan 2011 varit på flykt från landets myndigheter.

Förra sommaren greps han i Sverige och har sedan dess suttit i svenskt häkte. Kina har begärt honom utlämnad och ärendet har tagits upp av HD, som nu beslutat att han inte längre ska sitta häktad.

Kan fortfarande lämnas ut

Det HD nu prövar är inte skuldfrågan, utan den om utlämning. Riksåklagaren har uttryckt sig i ärendet och menar att utlämningen skulle kunna genomföras om Kina ger garantier att Qiao Jianjun inte torteras eller straffas med döden i landet.

Domstolen har ännu inte gett Henrik Olsson Lilja någon motivering till beslutet att släppa Jianjun på fri fot, men enligt honom signalerar det att sannolikheten är hög att han inte kommer att lämnas ut.

– Jag kan bara bedöma det på ett sätt, att de inte kommer att godkänna den här begäran om utlämning. På vilka grunder vet jag inte, förmodligen utifrån ett humanitärt perspektiv i vart fall.

HD skriver i pressmeddelandet att ett yttrande i utlämningsärendet förväntas kunna lämnas till regeringen inom några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.