Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den kinesiska journalisten greps i Sverige i oktober 2023. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kinesiska ambassaden kommenterar anklagelserna om hot mot rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s Uppdrag granskning och GP:s avslöjande kommenterar nu kinesiska ambassaden för första gången fallet. ”Ingen smutskastning eller några attacker kommer att stoppa Kinas utveckling och framsteg”, skriver man i en artikel på sin hemsida.

Uppdrag granskning och GP avslöjade på måndagen att en kinesisk journalist misstänks ha bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige i över ett decennium. Nu ska hon utvisas med livstids återvändandeförbud, efter ett regeringsbeslut förra veckan.

För första gången kommenterar nu kinesiska ambassaden fallet. I en artikel på sin hemsida skriver man att man uppmanar sina medborgare att följa landets lagar – men att man också lägger stor vikt vid att skydda sina medborgares legitima intressen.

”Den kinesiska ambassaden uppmanar svensk sida att garantera att kinesiska medborgares legitima rättigheter och intressen i Sverige inte kränks”, skriver ambassaden.

”Ingen smutsmålning kommer att stoppa Kinas utveckling”

Det framstår också som att man går till attack mot medierna som rapporterat om fallet.

”Ingen smutsmålning eller några attacker kommer att stoppa Kinas utveckling och framsteg. Vi hoppas att media kan göra fler saker som främjar vänskapen mellan det kinesiska och svenska folket och den gemensamma utvecklingen av de två länderna.”

Justitieminister Gunnar Strömmer har också skickat en skriftlig kommentar till GP och SVT via sin pressekreterare:

”Regeringen fattade den 4 april beslut om att avslå ett överklagande av ett beslut om utvisning enligt lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar (LSU). I övrigt kan jag inte kommentera det enskilda fallet”, skriver han.

Läs hela kinesiska ambassadens svar

Den kinesiska regeringen har alltid bett kinesiska medborgare att följa lagar och regler i bosättningslandet. Den kinesiska ambassaden lägger alltid stor vikt vid att skydda kinesiska medborgares legitima rättigheter och intressen i Sverige och tillhandahåller konsulärt skydd och bistånd till dem. Den kinesiska ambassaden uppmanar svensk sida att garantera att kinesiska medborgares legitima rättigheter och intressen i Sverige inte kränks.

Vi anser att nyhetsbevakningen bör inta en objektiv och rättvis hållning. Vi motsätter oss att skapa problem genom att sprida rykten, motsätter oss ideologisering, motsätter oss grundlösa anklagelser och förtal mot Kina. Ingen smutsmålning eller några attacker kommer att stoppa Kinas utveckling och framsteg. Vi hoppas att media kan göra fler saker som främjar vänskapen mellan det kinesiska och svenska folket och den gemensamma utvecklingen av de två länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.