Kinnevik säljer hela sitt Tele2-innehav till Freya Invetissement. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kinnevik säljer Tele2

Uppdaterad
Publicerad

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik säljer hela sitt innehav i Tele2 för 13 miljarder kronor, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik har gjort upp om att sälja hela sitt innehav i telekombolaget Tele2 för 13 miljarder kronor till utländska ägare, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.

Tele2 bildades av Jan Stenbeck på 1980-talet.

Köpare är Freya Investissement, ett bolag som kontrolleras av den europeiska telekomkoncernen Iliad och dess franska grundare Xavier Niel, via bolaget NJJ Holding.

”Transaktionen kommer att genomföras i tre steg med en första del om 2,9 miljarder kronor. De två återstående stegen är villkorade av att iliad/NJJ erhåller nödvändiga regulatoriska godkännanden”, skriver Kinnevik.

Kinneviks innehav i Tele2 uppgår inför transaktionerna till 20,7 miljoner A-aktier och 116,9 miljoner B-aktier.

Enligt Kinnevik innebär uppgörelsen att Kinnevik får en premie på 13 procent jämfört med stängningskursen för Tele2:s B-aktie i fredags.

”Tele2 grundades av Jan Stenbeck i början av 1980-talet och dess starka värdeskapande har varit fundamentalt för skapandet av dagens Kinnevik, och har drivit såväl Kinneviks historiska utdelningsflöde till aktieägarna som den strategiska transformationen till en ledande europeisk tillväxtinvesterare, vilket vi är stolta och tacksamma för”, skriver Kinneviks vd Georgi Ganev i en kommentar.

Han tillägger att affären kommer att ge Kinnevik ”en mycket stark nettokassa”.

”Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus för att ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare”, skriver Ganev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.