Sverigedemokraterna söker Catharina Strandqvist för att ta reda på mer om vad syftet var med bilden, enligt pressansvarige Martin Kinnunen. Foto: Expo/TT

Kinnunen: Ska ta reda på om nazistsymbolen är ett dåligt skämt

Uppdaterad
Publicerad

På bilderna står Sverigedemokraternas toppnamn i Halmstad och dammsuger med en hakkorsbindel på ena armen. – Det verkar väldigt märkligt att den här symbolen bärs i samband med städning, det är uppenbarligen inget politiskt möte iallafall, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen till SVT.

Catharina Strandqvist, 20, står placerad högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Halmstad och på tredje plats till Landstinget i Halland. På bilder som Expo publicerar i dag står hon och dammsuger med en nazistsymbol på armen.

Partiet söker nu Strandqvist för att ”få klarhet i vad bilderna handlar om”, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

– Vi måste avvakta innan vi kan värdera det här och ta reda på vad det beror på, vad syftet var.

”Lika illa oavsett vilken totalitär symbol man bär”

Expo kan garantera att de här bilderna är äkta. Är det okej att ha på sig en symbol för nazism när man är kommunfullmäktigekandidat i ert parti?

– Det är klart att man inte ska bära symboler av en totalitär ideologi i något sammanhang.

Det här är ju en nazistsymbol.

– Ja, men det är precis lika illa oavsett vilken totalitär symbol man bär, om det är kommunism eller nazism.

Kinnunen: Uppenbart att det inte ser bra ut

Martin Kinnunen vill inte kommentera händelsen vidare innan man kommit i kontakt med Catharina Strandqvist. Partiet har försökt nå henne under gårdagen men utan resultat.

Om det här stämmer, hur går det ihop med er nolltolerans mot rasism?

– Jag förklarade ju för dig att vi måste ta reda på vad bakgrunden var. Om det här är taget i ett politiskt sammanhang är det ju fullständigt oacceptabelt.

Är det okej om det är ett privat sammanhang?

– Det är väl uppenbart att det inte ser bra ut. Frågan är om det var ett dåligt skämt eller om det fanns någon politisk innebörd i det, vi måste ta reda på det.

Söder: Kan ha varit maskerad

Partisekreterare Björn Söder ställer sig frågan huruvida bilderna är äkta och i vilket sammanhang fotografierna tagits, men säger till TT att det är ”ytterst allvarligt” om det stämmer att en SD-kandidat burit hakkors.

– Då har man inget i partiet att göra. Sedan kan det bero på att det varit en maskerad, eller något liknande som skulle kunna ses som en förmildrande omständighet.

Söder säger också att det, oavsett sammanhang, är olämpligt att bära ett hakkors.

– Det är ett olämpligt attribut även på en maskerad, men det kan vara en förklaring till varför det hänt. Annars är det ännu mer allvarligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.