-Det är fantastiskt kul. Det är mycket som går väldigt bra i Kiruna, säger kommunalrådet Kennet Stålnacke (s).
Den enda storstaden som slår sig in på tio-i-topp är Göteborg, som ligger på nionde plats. Västervik och Bengts- fors ligger i botten av listan.
Affärsvärlden har jämfört löneutveck- lingen i 72 arbetsmarknadsregioner.
-Lönetillväxten påverkas av två saker: att människor har arbete och att branscherna går bra – och att det också slår igenom i lönerna, säger Anders Flanking, projektchef på Arena för tillväxt.
Boom för gruvindustrin
De åtta i toppen är: Kiruna, Gällivare, Övertorneå, Jokkmokk, Vilhelmina, Skellefteå, Storuman och Umeå. Samtliga hade en tillväxt på mer än 4,5 procent förra året – jämfört med 3,7 procent för hela landet.
Det är boomen för gruvindustrin som gynnat hela området. LKAB investerar 18 miljarder kronor i malmfälten. I Kiruna byggs ett nytt pelletsverk och en ny huvudnivå planeras, och det har fått den negativa trenden att vända i kommunen. Dessutom är det färre arbetslösa än på många år.
-Ta Kiruna som går så bra nu. Många gånger har man funderat på om man skulle återinvestera i gruvan. Så har man tagit den risken, och nu ser vi effekterna, som är feta inkomster för LKAB, säger Sture Öberg, generaldirektör för Institutet för tillväxtpolitiska studier.
Bland storstadsregionerna har Stockholm gjort en upphämtning från tidigare bottennoteringar och hamnar nu på 23:e plats. Även Malmö har klättrat uppåt i listan och ligger nu plats 13.
Knappt något tillväxt
Längst ner i botten finns Västervik och Bengtsfors, som knappt hade någon tillväxt alls förra året – 0,1 och 0,3 procent. Nedläggningarna av Electroulux och bilsätestillverkaren Lear har slagit hårt mot orterna.
Även den tidigare tillväxtmotorn Gnosjö har stannat av. Regionen, som innehåller kommunerna Gnosjö, Gislaved och Värnamo, har drabbats av en företagsnedläggningar och av att företag flyttat till lågkostnadsländer. Dessutom flyttar många ungdomar ut.
-Ju lägre man ligger, desto mindre måste man göra för att få en stor procentuell tillväxt när det väl smäller. Och naturligtvis är det aldrig kört, för det här går upp och ner, säger Carin Holmquist,
professor vid Handelshögskolan i Stockholm.
Även förra året låg åtta Norrlandskommuner överst på listan – som då toppades av Åre.
Carola Isaksson, Nordnytt
Johanna Johnsson, Aktuellt
Karin Holmertz, SVT Text och webb
Så gjordes undersökningen
I årets studie, som var den nionde i ordningen, delades landet in i arbetsmarknadsregioner utifrån kriterier för pendling.
Statliga Nutek ligger bakom kategoriseringen. Sveriges 290 kommuner blir då 72 arbetsmarknadsregioner.
Dessa skiljer sig åt avsevärt i storlek. Den största är Stockholm, med 36 kommuner och över 2 miljoner invånare. Den minsta är Sorsele med knappt 3.000 invånare.
I norr är ofta arbetsmarknadsregion desamma som kommun.
Det pågår en ständig regionförstoring på grund av ökad pendling. År 1970 fanns 187 regioner. I fjol minskades antalet från 81 till 71.
Fjolårets tillväxtetta Åre ingår numera i Östersundsregionen, som är nummer 40 på årets lista.
Som tillväxtmått har man använt lönesumman, enligt senst tillgängliga kontrolluppgifter från 2005.
Källa: Affärsvärlden