Cissi Wallin, Hanne Kjöller och Nike Nylander i Aktuellt.

Kjöller efter #metoo: ”Rädd för en kultur där lättkränkta sätter tonen”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har varit fyllda av upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Frågan om oskyldiga nu börjar att misstänkliggöras diskuterades av Cissi Wallin och Hanne Kjöller i Aktuellt.

– Jag är också förtjust över det som sker i spåren av #metoo, men det finns en baksida. Det finns en växande totalitär stämning, antingen är du med oss eller mot oss. Det saknas källkritik och stort och smått blandas, allt blir av samma kaliber, säger Hanne Kjöller, frilansskribent och krönikör på Expressen.

Hon ser ett problem i att män som pekas ut eller maskeras illa inte får en chans att försvara sig.

Kampanjen #MeToo

– Vi ser nu hur ängsliga Sverige svarar med att ganska snabbt skjuta ut människor i periferin. När man börjar dra in böcker och klippa bort skådespelare ur filmer, då är det väldigt olyckligt tycker jag.

”Har gått från en tystnadskultur”

Skribenten Cissi Wallin, som var en av dem som drog igång me too-debatten i Sverige, menar att samhället nu försöker hitta ett nytt sätt att förhålla sig till övergrepp.

– Folk är väldigt rädda, människor är förvirrade och vi har gått från en total tystnadskultur till en där alla vill berätta, och det är jättebra. Självklart tar jag offrens parti i det stora, men sen får vi se till varje enskilt fall. Det är klart att det finns situationer som är väldigt olyckliga där någon blir oskyldigt utpekad.

Hon ser utvecklingen för #metoo i Sverige som ett svar på ett rättsväsende som inte fungerar.

– Man kan vänta sex månader på att den man har anmält ens tas in på förhör, man går omkring och är osäker och rädd, säger hon.

”En kultur där lättkränkta sätter tonen”

Hanne Kjöller är orolig för att det som nu håller på att hända är att samhället anpassar sig efter människor som inte kan avgöra skillnaderna mellan övergrepp och plumpa skämt eller inviter.  

– Alla springer åt samma håll, jag tycker inte man ställer några kritiska frågor. Jag är rädd att vi får en kultur där det är de lättkränkta som sätter tonen. I det samhället som vi ska bygga är det viktigt att man lär sig att det hör till vuxenlivet att få frågor som man inte vill ha och att vissa drar ett dåligt skämt.

Det är något Cissi Wallin håller med om.

– Vi bygger ett nytt samhälle nu, det kommer finnas ett innan #metoo och det finns ett efter #metoo. Vi famlar och undrar hur ska vi förhålla oss till det här? Vi måste prata mer om strukturer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet