Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Klarna har tecknat kollektivavtal – strejken avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Under förhandlingar på fredagskvällen har betaltjänstföretaget Klarna nu tecknat ett kollektivavtal. Strejken, som var tänkt att inledas på tisdag, blåses därför av.

Betaltjänstföretaget Klarna har tecknat kollektivavtal med Finansförbundet efter förhandlingar med fackförbunden Unionen och Sveriges ingenjörer. Beskedet kommer efter varsel om strejk på Klarnas huvudkontor i Stockholm nästa vecka.

“Det allra viktigaste för oss har varit att medlemmarna ska få inflytande på arbetsplatsen. Med ett kollektivavtal på plats får vi nu möjlighet att påverka hur vi har det varje dag på jobbet”, skriver Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna, i ett pressmeddelande.

Långa förhandlingar

Det var efter sex månader av förhandlingar om kollektivavtal som Sveriges Ingenjörer och Unionen avbröt kollektivavtalsförhandlingarna. Den 26 oktober varslades Klarna om stridsåtgärder. Förhandlingen har sedan dess återupptagits med hjälp av medlare.

Klarnas vd: ”Glad”

Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski skriver i ett pressmeddelande att han är glad för att Klarna kommit överens om ett avtal som passar verksamheten och samtidigt bidrar till fackförbunds ställning på arbetsmarknaden.

”Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan”, skriver han i ett pressmeddelande.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amatheadådet och skotten i Ådalen, två konflikter centrerade kring strejkare och strejkbrytare, något som kommit att forma modern svensk arbetsrätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.