Klart att rovdjur får skjutas i hägn

Uppdaterad
Publicerad

En varg eller annat rovdjur som kommit in i ett tamdjurshägn får dödas, även om inget tamdjur dödats eller skadats, beslutade regeringen i dag.

Innan rovdjuret skjuts måste man dock försöka skrämma bort det. Den nya regeln i jaktförordningen träder i kraft den 1 mars.

Det blir fortsatt tillåtet att döda rovdjur utanför hägnet om tamdjur skadats eller dödats och man kan befara ett nytt angrepp.

Frågan om rovdjur ska få skjutas om de angriper en jakthund har skjutits upp.

Jägare kritiska

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist motiverar ändringen med att motsättningarna i rovdjursfrågan är oroande stora och måste dämpas.

-Det är ett sätt att se till att tamdjursägarna kan känna sig tryggare, att man kan försvara sina tamdjur och sin försörjning. Men jag vill understryka att det här inte får äventyra bevarandet av de stora rovdjuren, säger Ann-Christin Nykvist till SVT:s Rapport.

Svenska Jägareförbundet menar att regeringen borde ha gått mycket längre, och tillåtit jakt även på de rovdjur som attackerar till exempel jakthundar i skogen.

-Man har glömt jakthundarna och de djur som är utanför hägn. Där har vi samma problematik fortfarande, och det är kanske det som är det mest konfliktladdade, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet till Rapport

Rovdjurspolitiken utreds

Samtidigt har regeringen beslutat att än en gång utreda rovdjurspolitiken. På torsdagen utsågs förre LRF-ordföranden Hans Jonsson att leda utredningen. Hans mandat blir brett men huvuduppgiften blir att se vad som kan göras för att minska konflikterna. Hit hör sådant som lokalt inflytande, men han ska också titta på behovet av ökad genetisk variation i vargstammen.

Miljöminister Lena Sommestad betonar att de uppsatta målen för rovdjursstammarnas storlek inte kommer att ändras.

Mål för rovdjuren

• Riksdagen har fastställt så kallade etappmål för storleken på stammarna av varg och järv i Sverige. För vargen är målet 20 föryngringar per år vilket motsvarar en stam på cirka 200 djur. För järven är målet 90 föryngringar eller 575 djur totalt.

• För björn, lodjur och kungsörn finns så kallade minimimål. Målet för björn är 100 föryngringar eller 1.000 djur, för lo 300 föryngringar eller drygt 1.500 djur, och för kungsörn minst 600 häckande par.

• Stammarna av varg, järv och lo ökar men ligger fortfarande under de uppsatta målen. I dag finns cirka 130 vargar, 480 järvar och 1.400 lodjur i landet. Antalet björnar, cirka 2.200, är dock långt över målet, medan kungsörnsstammen ligger mycket nära det regeringen beslutat.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.