”Syftet med regleringen är att bidra till ett ökat skydd för de individer som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i sjukdomen covid-19”, säger regeringen i ett pressmeddelande. Foto: Johan Nilsson/TT

Klart för sjukpenning till riskgrupper

Publicerad

Nu är det klart att närstående till riskgrupper och riskgrupper som inte kan arbeta hemifrån ska få sjukpenning.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en nionde ändringsbudget med anledning av coronaviruset.

Ändringsbudgeten omfattar bland annat ersättningar till riskgrupper i form av tillfälligt utvidgad rätt till:

• Sjukpenning i förebyggande syfte för dem i riskgrupp som inte kan arbeta hemifrån

• Smittbärarpenning till närstående i samma hushåll som en person i riskgrupp

• Tillfällig föräldrapenning för vård av barn som nyligen varit svårt sjuka.

Ersättning ska lämnas med som mest 804 kronor per dag under 90 dagar. Den tillfälliga förordningsändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2020 och gälla till utgången av september 2020.

Det handlar om anhöriga som i samma hushåll arbetar som personlig assistent eller har närståendepenning. Den utvidgade rätten till ersättning gäller för anhöriga som, utöver den vård den ger sin närstående, även arbetar. Denne ska inte kunna arbeta hemifrån och att arbetsgivaren inte kan erbjuda alternativa arbetsuppgifter.

”Syftet med regleringen är att bidra till ett ökat skydd för de individer som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i sjukdomen covid-19”, säger regeringen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.