”Klart man blir skrämd”

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverkets ändrade rekommendationer på grund av höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik i risprodukter har fått många föräldrar att tänka om.

Riskakor är ett inte helt ovanligt mellanmål för små barn. Livsmedelsverkets nya rekommendationer kommer för många föräldrar som en överraskning.

SVT Nyheter besökte Villagatans förskola i Stockholm för att fråga föräldrar hur de tagit emot de nya rekommendationerna.

– Vi äter riskakor till frukost och till mellanmål. Men nu när jag vet att man inte bör ge små barn riskakor som kommer jag inte att göra det. Det är saker man inte vet, men nu vet jag.

”Det är förskräckligt”

Millie Gorsetman, 5 år, säger att hon gillar riskakor.

–Jag äter dem till frukost, berättar hon.

När hennes farmor, Anna Gorsetman, får veta att små barn bör undvika riskakor säger hon:

– Det är förskräckligt, vi kommer absolut att ändra våra vanor och undvika riskakor och andra risvaror i fortsättningen.

”Skrämd av larmet”

Även Emma Tegnér berättar för SVT Nyheter att riskakor är populärt hemma hos hennes familj. Men säger att hon blir skrämd av matlarmet.

– Man vill ju inte ge sitt barn någonting som är dåligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arsenik i ris och risprodukter

Mer i ämnet