Klart vem som får ärva Harry Schein

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställde på onsdagen att det blir Harry Scheins väninna Eva Fischer som får ärva hans pengar 27 miljoner kronor.

Fischer hade en kärleksrelation till Schein som avled 2006. Scheins grannar hade överklagat tingsrättens dom och hävdat att pengarna borde gå till dem enligt ett gömt testamente som hittades fasttejpat under en bänkskiva i hans kök.

Hovrätten beskriver förhållandena i målet som märkliga, svårförklarade, egenartade och till och med gåtfulla. Hovrätten tror inte på grannarnas testamentsvittnen och även om det kan vara Scheins namnteckning under det testamente de åberopar så finns det en hel del som talar i motsatt riktning.

Dit hör att Schein var fysiskt och psykiskt försvagad till följd av ålder och alkoholmissbruk och saknade förmåga att själv skriva texten. Det ter sig vidare osannolikt att han skulle vilja testamentera sin stora förmögenhet till någon som han inte hade någon djupare relation till.

Dessutom har Schein för vänner och bekanta förklarat att det var Fischer som skulle ärva honom.

Grannarna får i och med rättsförlusten också betala Fischers rättegångskostnader på knappt 3,5 miljoner kronor.

Schein var vd för Filminstitutet, debattör och författare och stod socialdemokratin och dess ledare nära.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.