Klass 9A har både hyllats och kritiserats sedan den första säsongen 2008. Åtta pedagoger valdes ut för att höja resultaten i en högstadieklass på en av de mest problemfyllda skolorna i landet.
Men ganska snart anklagades programmet för falsk marknadsföring eftersom klassen som valts ut inte hade så låga resultat som man gav intryck av. De flesta av eleverna hade redan innan godkänt i engelska, svenska och matte.
Programmet provocerade också eftersom lärarkåren tidigare alltid hade setts som ett kollektiv. Nu valde man istället att lyfta fram ett fåtal fixstjärnor, med bättre resurser till sitt förfogande än lärare i allmänhet hade.
Under de tre år som gått sedan dess har svenska medier med kritiska ögon fortsatt att följa experimentet med eleverna i klass 9A, från det att de började på gymnasiet och tills nu när de snart ska ta studenten.
Lär sig ryta ifrån
I den nya säsongen är det lärarkåren på Mikaelskolan i Örebro som står i fokus. Stavros Louca och Gunilla Hammar Säfström från första säsongen, samt Thomas Holmqvist rycker ut för att coacha lärare som är för osäkra, för macho eller för ostrukturerade.
NO-läraren Malin beskrivs i programmet som osäker och mesig. ”Det tar typ sju timmar för henne att komma fram till någonting” säger en elev trött. Tillsammans med coacherna får Malin öva sig på att ryta ifrån när eleverna inte sitter ordentligt i bänken.
Men att lägga fokus i coachningen på auktoritet kan vara skadligt, skriver den blivande läraren Mattias Hamberg i en artikel på Newsmill. ”Lärarna ska sätta sig in i elevernas situation, inte skrika åt dem” anser han och tycker att man istället för att trappa upp konflikten bör hitta roten till disciplinproblemen
En annan lärare, den självsäkre matematikläraren Johnny som säger att han efter ett år i yrket är bättre än många som jobbat i 15 år, kritiseras för att odla en machostil.
Läraren Gunilla Hammar Säfström säger bryskt i programmet ”Du är en ung, vacker man men det få du odla utanför skolan. Det är för mycket fokus på dig i klassrummet”. Efter den hårda kritiken berättar Johnny bedrövat att han känner sig kränkt.
”Slå inte på lärarna”
Lärarförbundets förbundsordförande Eva-Lis Sirén skriver på SVT Debatt att hon räknar med att programmet kommer att visa upp orättvisa bilder av lärares vardag de kommande veckorna.
”Att enbart recensera och kritisera de enskilda individerna i en TV-produktions snäva urval ur verkligheten hjälper ingen. Men Klass 9A kommer också ge oss exempel på vad en förändring i forskningens riktning kan åstadkomma på kort tid.” skriver hon.
Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, vill också varna för att skuldbelägga lärare för problemen i svensk skola.
”Många lärare kämpar dagligen för att få uppdraget att gå ihop. Slå inte på lärarna för att politikerna inte lyssnat på oss under decennier” anser hon.
Hedvig Eriksson
hedvig.eriksson@svt.se