Foto: Fredrik Björkholm/ SVT

Klimat och pandemi sätter spår i julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Ett julfirande tillsammans igen och fortsatt färre utlandsresor. Årets julhandel spås växa men med ett visst fokus på hållbarhet.

– Det blir kanske färre men dyrare varor, säger Joakim Wirén på HUI.

Enligt HUI:s prognos pekar pilarna på nya försäljningsrekord, plus tre procent för hela december jämfört med julmånaden i fjol, i kronor räknat. Men om man räknar bort inflationen, blir ökningen en procent.

Decemberhandeln bedöms öka med drygt 200 kronor till 8 330 kronor per person. Jämfört med en vanlig månad så kan man översätta ”julhandeln” till cirka 1 100 kronor per person, det är den merhandel som julen skapar, enligt HUI.

Klassisk jul igen

Prognosen bygger på att svenskarna tar revansch för fjolårets magrare firande i pandemins spår. Men en ökad smittspridning kan ändra dagens bedömning.

Men leveransproblem, som nu påverkar i stort sett all kommers i pandemins fotspår, kan påverka negativt. Vissa snabbt populära leksaker kan exempelvis ta slut, anar Joakim Wirén.

– Men kanske köper man då helt enkelt något annat, säger han.

Mer hållbarhetstänk

Kanske får julklappsköpare tänka efter en extra gång innan köphetsen tar kommandot.

– Inköp drivs allt mer av ett hållbarhetstänk. Det kan i stället driva upp snittköpet, säger detaljhandelsanalytiker Joakim Wirén och pekar på att det kan bli färre men dyrare klappar, men lägger till:

– Fast just i år kanske det ändå blir fler klappar eftersom vi kommer att ses mer.

Kläder och fritid

Framförallt väntas sällanköpsvaruhandeln gå starkt i årets julhandel, som en effekt av ett ganska svagt 2020. Plus fem procent lyder prognosen, ungefär samma nivå som julen 2019, men det kan visa sig vara något defensivt, tror Joakim Wirén. Kläder spås gå bra, liksom sport- och fritidsutrustning.

– Det finns fortsatt ett intresse för att vara ute mer i naturen, säger Wirén.

Livsmedelshandeln spås däremot få en något mindre ökning under jul, plus en procent, eftersom månaden jämförts med ett starkt fjolår. Och det bygger på att gränshandeln går starkt, annars kan det bli ett slutligt minus.

Julhandeln i siffror Total försäljning i december: (miljarder kronor, löpande priser)

2018: 78,4

2019: 82,0

2020: 84,0

2021: 86,7*

Försäljning per person (kronor)

2018: 7 710

2019: 7 980

2020: 8 120

2021: 8 330*

*prognos

Källa: HUI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer