Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om vi inte klimatanpassar våra städer? Se SMHI-forskaren svara på tre frågor i klippet. Foto: SVT/Reuters

Klimatanpassad stadsbildning allt viktigare när temperaturerna stiger

Publicerad

Även om många är glada över att värmen är tillbaka kan det också innebära stort lidande – framför allt för de som är bosatta i städer. För att minska hälsoeffekterna av värme ökar nu kraven på en klimatanpassad stadsplanering, skriver SMHI.

– Vi har märkt att värmeböljor har blivit allt vanligare på grund av klimatförändringarna, säger Jorge Amorim, forskare med fokus på värme och luftmiljö i städer.

Nu ska Jorge Amorim, tillsammans med andra forskare vid SMHI:s meteorologiska forskningsenhet, undersöka hur värme skapas och utvecklas i stadsmiljö. Bland annat kommer man att installera cirka 60 sensorer i vid olika platser Norrköping och Linköping som mäter temperatur och luftfuktighet.

Även den upplevda värmen är viktig för forskarna. Därför kommer de också samla in data via en mobilapplikation, där stadsborna får möjlighet att rapportera om sin upplevelse av temperaturen, rapporterar SMHI.

Enligt Jorge Amorim är städer som inte är klimatanpassade mer sårbara för värmeböljor.

– Och då blir även människorna som bor i städerna mer sårbara, säger han.

Hör forskaren Jorge Amorim om klimatanpassad stadsplanering i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.