Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De totala utsläppen är i paritet med hela Sveriges totala utsläpp under ett år menar forskare. Foto: Svenska kustbevakningen/AFP/TT

Klimatchocken: Gasläckorna ger utsläpp stora som hela Sveriges årliga utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Gasläckorna i Nord Stream kan ha stora konsekvenser för klimatet. Nya beräkningar från Naturvårdsverket, som SVT tagit del av, visar att utsläppen är jämförbara med hela Sveriges sammanlagda klimatutsläpp under ett år.

– Det är allvarligt. Det är stora mängder klimatgaser som kommer ut, säger Mats Björsell, miljöekonom på Naturvårdsverket.

Gasledningarna innehöll cirka 778 miljoner kubikmeter metangas, enligt uppgifter som företaget Nord Stream lämnat till danska Energistyrelsen.

I Sverige har Naturvårdsverket  i sin tur räknat på läckornas effekter på klimatet.

Sabotage mot Nord Stream

– När jag räknat på det inser jag att det rör sig om stora mängder utsläpp, säger Mats Björsell.

Beräkningarna visar att läckorna motsvarar 40 miljoner ton koldioxid under ett 20-årsperspektiv. Det kan jämföras med hela Sveriges samlade klimatutsläpp förra året på 48 miljoner ton.

– Totalt blir utsläppen i paritet med Sveriges totala utsläpp under ett år.

Värre på kort sikt

Metan är en kraftigare växthusgas än koldioxid, men bryts ner snabbare i atmosfären. På 100 års sikt orsakar metan 28 gånger större uppvärmning än koldioxid, medan det på 20 års sikt är 84 gånger kraftfullare. Det är avgörande för hur utsläppen ska bedömas. 

– Det har blivit allt mer bråttom att få ner utsläpp snabbt. Det är därför relevant i mångas ögon att göra beräkningar på ett kortare perspektiv som 20 år, säger Mats Björsell. 

Christophe Duwig, professor i kemiteknik på KTH, har gjort liknande beräkningar på utsläppets storlek och kommit fram till ungefär samma resultat som Naturvårdsverket. Han ser allvarligt på läckaget.

– Klimatet påverkas mycket, det är en väldigt stor läcka och stora mängder metan som kommer ut. Det har en betydande effekt, säger han.

Både Duwig och Björsell understryker att beräkningarna är osäkra, framför allt beroende på motstridiga uppgifter om hur mycket gas som funnits i ledningarna. Nord Streams uppgifter kan vara överdrivna.

– Det är stora osäkerheter, vi vet inte hur mycket rören innehåller, det beror på vilket tryck man har haft, säger Mats Björsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet