Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Klimatexperten: Därför ser vi värmeböljor i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I södra Europa härjar en extrem värmebölja och i Spanien och Portugal har temperaturerna stigit till över 45 grader. Nu rör sig hettan norrut och forskare larmar om ett extremväder som anlänt tidigare än befarat.  

– Projiceringarna är att värmen ökar oproportionerligt snabbt i Europa i jämförelse med de globala höjningarna, säger Johan Rockström, chef vid Potsdam institutet för klimatforskning. 

Extrema bränder som plågar Spanien och Portugal kan komma att bli ett nytt normalläge mycket snabbare än befarat, det menar Johan Rockström som är expert på klimatförändringar.  

– På kort sikt kommer förändringarna påverka människors hälsa och bidra till att försvaga EU som ekonomisk zon. Lite längre fram i tid så ändrar det sjukdomsmönster i samhället och naturen, grundvattennivåer går ner och man riskerar stora folkomflyttningar, säger han.

Ta allvarliga signaler på allvar

Trots att de nya klimatförändringarna anländer med ett överhängande hot om att allvarligt skada och omdefiniera samhällsstrukturerna världen över menar Rockström att det finns sätt att vända utvecklingen.

– Vetenskapen pekar på att vi kan hålla den globala medeltemperaturhöjningen väl under två grader – men vi måste ta det här som de allvarliga signaler de är. Vi måste väldigt snabbt fasa ut olja, kol och naturgas för att kunna undvika att det blir värre, säger han.

Investera i jordbruk och skog

Vidare uppmanar han till att investera i mer motståndskraftiga samhällen, bygga starka jorbruks- och vattensystem, förbättra grundvatten och samhällen som har bättre skuggning och kylning – framförallt för de mest utsatta. 

– Vi ska inte luta oss tillbaka i Sverige för att vi klarade oss den här gången. Vi ska titta på Spanien och Portugal och lära oss av dem. Framförallt jordbruket måste investera i växter som klarar värme bättre och skogsbruk i medel som klarar torka, säger han. 

Hör klimatexperten berätta vad extremvärmen beror på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.