Den före detta SVT-meteorologen Pär Holmgren jobbar numera på heltid med klimatfrågor. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Klimatexperten: ”Ingen vågade sätta ned foten”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta SVT-meteorologen Pär Holmgren tycker att den klimatkonferens som hölls i Sundsvall redan 1990 borde öppnat ögonen på folk.

– Men ingen vågade sätta ned foten, konstaterar han.

Pär Holmgren jobbar numera heltid med klimatfrågor på försäkringsbolaget Länsförsäkringar.

Med tanke på att klimatfrågan lyftes internationellt på FN:s klimatkonferen i Sundsvall redan 1990 utan att det vidtogs några mer omfattande åtgärder, tycker han att man missade möjligheten att ta tag i problemet på ett tidigt stadium. Något vi får sota för idag.  

Val 2018 – #dinröst

– Hade vi lyssnat på forskarnas varningar redan då så hade det varit mycket lättare att nå tvågradersmålet och att göra omställningen mjukare och enklare för folk, säger han.

Naiv inställning

Pär Holmgren tycker att dåtidens makthavare var lite naiva i sin inställning och att de inte alltid verkade förstå allvaret i situationen.

– Det går nog att hitta flera orsaker. Ska man vara kritisk mot forskarvärlden kanske de inte var tillräckligt tydliga i sin kommunikation. Det kanske var för få som satte in frågan i ett samhällsekonomiskt perspektiv. Men inte heller politiker och näringsliv förstod allvaret.

Carlsson ville inte höja bensinpriset

I arkivmaterial från klimatkonferensen i Sundsvall 1990 kan man höra dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (S) avfärda ett förslag om att höja bensinpriset för att minska utsläppen av koldioxid. Pär Holmgren tycker att den politiska ledningen borde agerat annorlunda.

– Det är lätt att vara efterklok men om vi redan då hade sagt att vi ska höja bensinpriset med ett öre i veckan under de kommande 20-30 åren, då hade alla förstått att vi någon gång in på 2010-talet skulle bli av med bensin och diesel och de fossila bränslena. Men det var väl ingen som vågade sätta ner foten på det viset, konstaterar han.

Valfråga

Efter en rekordvarm sommar med otaliga skogsbränder har klimatfrågan blivit en valfråga som snappats upp av flera partier. Men framförallt och knappast överraskande av Miljöpartiet som har valaffisher med en tanig isbjörn, en symbol för vad som händer när polarisen smälter.

– Någonstans rent vetenskapligt och faktamässigt så har vi vetat om det här. Men det är ofta först när vi upplever det, när vi ser saker eller när människor vi känner drabbas, till exempel ekonomiskt, det är oftast först då vi reagerar mera känslomässigt. Och det är väl det människor gjort i år, menar Pär Holmgren.

SVT har sökt fd statsministern Ingvar Carlsson för en kommentar men han har avböjt att medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet