Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klimatet engagerar och polariserar

Klimatfrågan polariserar – och provocerar

Uppdaterad
Publicerad

Bara två procent av svenskarna tror inte alls att klimatförändringar sker på riktigt, enligt en opinionsundersökning från Novus som gjordes i somras. Men trots att det är en liten del, får SMHI många mejl från personer som tycker att larmen om klimatet är överdrivna.
– Det märks att frågan väcker känslor för att vi får så mycket frågor, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI till SVT.

Klimatet är en politisk fråga som polariserar i samhällsdebatten.

Enligt en opionsundersökning från Novus tror 86 procent av svenskarna att människan till stor del orsakar klimatförändringen. Tio procent tror att människans påverkan är liten, medan bara två procent underkänner frågan och tror inte att klimatförändringen existerar.

Ifrågasätter SMHI:s dystra framtidsscenarier

Men även om andelen skeptiker är liten, så blir tonen i debatterna på nätet ofta hård. Många hör också av sig till SMHI, vars ofta dystra framtidsscenarier om havs- och temperaturhöjningar, kan ses som provocerande. De tycker larmen är överdrivna och ifrågasätter myndighetens modeller och den vetenskap de baserar sina slutsatser på.

– Det är viktigt för oss att vi är korrekta och att vi står på vetenskaplig grund. Vi styrs inte av någon politisk agenda, utan vi vill veta hur det verkligen är, säger Gustav Strandberg.

”Svårt att göra livsstilsförändringar”

Men det är något som en del av skeptikerna inte tror på.

– Det är svårt att göra livsstilförändringar. Man är ju van vid sitt sätt att leva, och om man då blir tvungen att förändra sig på ett sätt man inte vill, så är det klart man ifrågasätter orsakerna.

Se hela inslaget i söndagens Agenda kl 21.15

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet