Glaciärerna i Alperna smälter allt fortare

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskare kan mer än 90 procent av alpernas glaciärer vara borta redan vid nästa sekelskifte. Det vill säga om vi inte minskar våra koldioxidutsläpp markant. Under de senaste månadernas värme har en av alpernas största glaciär ”Mer de Glace” minskat med drygt en decimeter per dag.

Det står nu klart att juli månad varit den varmaste sedan människan började mäta temperaturer. Något som bland annat påverkat de redan snabbt smältande glaciärerna i Alperna.

SVT har besökt en av Alpernas största glaciärer ”Mer de Glace” som just nu krymper drygt en decimeter om dagen. Luc Moreau som arbetar som glaciärforskare och mäter glaciärens djup dagligen är oroad över vad han ser.

Luc Moreau är en av de glaciärforskare som guidar på glaciären ”Mer de Glace”. Foto: Jörgen Söderström

Minskade 45 centimeter på fyra dagar

– Under förra veckan minskade glaciären med hela 45 cm på fyra dagar, vilket är väldigt mycket, säger Luc Moreau.

Under sommaren har Luc Moreau tvingats att konstant flytta sina mätstationer eftersom de bokstavligen rinner bort med den smältande glaciären.

Glaciärerna existerar för att klimatet tillåter att en viss mängd is och snö överlever somrarnas varmare temperaturer och därmed kan bygga upp de stora ismassor som glaciärerna utgör. Med ett varmare klimat ändras förutsättningarna för glaciärerna.

Is som smälter i Mont Blanc massivet. Foto: Jörgen Söderström

Påverkas av klimatförändringarna

Det är naturligt för glaciärer att minska i volym på sommaren och öka i volym på vintern. Liksom att de över längre tid både kan öka och minska i storlek. Men enligt Luc Moreau råder det ingen tvekan om att den radikala minskning som vi ser nu har att göra med klimatförändringarna.

– Här i Mont Blanc massivet har redan vissa mindre glaciärer försvunnit helt. I andra områden som i Pyrenéerna kommer alla glaciärer ha försvunnit redan om tjugo år, säger Luc Moreau.

Om inget görs kan glaciärerna försvinna

Enligt forskare kan mer än 90 procent av alpernas glaciäris vara borta redan nästa sekelskifte om vi inte minskar koldioxidutsläppen radikalt. Detta enligt en rapport från European Geosciences Union tidigare i år.

Även om vi lyckas hålla Parisavtalets mål med en maximal temperaturökning på två grader så beräknas hälften av Alpernas glaciäris vara borta om femtio år och hela två tredjedelar vid sekelskiftet. Något som kommer att påverka både natur och alpernas invånare. 

Alpernas glaciärer smälter allt fortare. Foto: Jörgen Söderström

Vattenbrist och stora laviner

-Glaciärerna försvinner fort nu, vilket innebär många problem. Det kan bli vattenbrist eftersom glaciärerna förser många av dalarna och deras invånare med vatten genom floderna som bildas på sommaren. Stora delar av bergen kan rasa när isen smälter under sommaren och enorma laviner kan skapas under vintern, säger Luc Moreau.

Hotar turismen

Även turismen kommer att drabbas hårt om glaciärerna försvinner. Hit till ”Mer de Glace” och den isgrotta som grävts ut årligen sedan mitten av 1800-talet kommer hundratusentals turister varje år. Nu får dom även lära sig om klimatförändringarnas påverkan. Varje dag finns Luc Moreau eller någon av hans glaciärforskarkollegor på plats för att informera.

– Jag tror att det är bra att berätta för människor direkt på plats så att de förstår vad som kommer att gå förlorat i framtiden, säger Luc Moreau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.