Knapp planeringstid för lärarna

Uppdaterad
Publicerad

En svensk grundskollärare hinner i snitt lägga en kvart på förberedelser och efterarbete för varje lektion, enligt en undersökning från Lärarförbundet.

90 procent av de 2 800 tillfrågade lärarna uppger att de inte hinner med alls eller har svårt att hinna med att förbereda sina lektioner.

”Nu ser vi konsekvenserna av den massiva våg av reformer som sköljt över lärarna de senaste åren. 15 minuter är på tok för litet för att planera och tillgodose alla elever i en klass på säg 25 elever. Ingen yrkeskår ska behöva ha så höga krav och så dålig uppbackning”, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

”Om regeringen vill lägga på lärarna fler arbetsuppgifter måste något annat bort. Att lärare får tid att ägna sig åt sitt kärnuppdrag, det tjänar både eleverna och Sverige på.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer