36 offer vet man fortfarande inte vilka de är och alla deras ansikten har dolts i förundersökningen. Foto: TT

Vart fjärde brottsoffer på Drottninggatan oidentifierat

Uppdaterad
Publicerad

I åtalet mot Rakhmat Akilov så finns 155 konstaterade brottsoffer. Men en knapp fjärdedel av alla brottsoffer är fortfarande oidentifierade, trots den omfattande polisutredningen.

Åklagare Hans Ihrman säger att polisen lagt ner mycket resurser på att försöka identifiera alla brottsoffer, men misslyckats.

– Det handlar bland annat om väldigt korta videosekvenser där det inte har gått att identifiera människorna på bilderna. Jag tycker att polisen lyckats mycket bra ändå, säger Hans Ihrman.

Terrordådet i Stockholm

Kan handla om turister

35 offer vet man fortfarande inte vilka de är och alla deras ansikten har dolts i förundersökningen.

– Det kan finnas en rad olika orsaker till att vi inte har identifierat alla. Det kan vara sådana som inte vill ge sig tillkänna trots att de befinner sig i Sverige. Det mest sannolika är nog ändå att många av dem är turister och att de har åkt tillbaka till sina hemländer, säger Hans Ihrman.

Kan ha rätt till ersättning

Advokat Ingela Hessius som är juridisk expert för SVT Nyheter tycker att det är olyckligt att så många målsägande inte identifierats.

– Det är viktigt att få fram alla som blivit drabbade av Akilovs brott. Men det är inget som hindrar att de tar kontakt med den svenske åklagaren eller polisen och så förs de in i processen, säger Ingela Hessius.

Påverkar det den juridiska processen?

– Nej inte bevismässigt. Men det skulle stöka till det vid huvudförhandlingen eftersom om det blir fler målsäganden som ska höras så tar rättsprocessen längre tid och den tidsplan tingsrätten gjort upp håller inte.

Men som brottsoffer har de rätt till ersättning?

– Ja det har de. Det finns bestämda praxis för vad man får för ersättning från Brottsofferfonden beroende på vad man har utsatts för, säger Ingela Hessius.

Rättelse: Tidigare stod det att 36 brottsoffer är oidentifierade men den korrekta siffran är 38.

Uppdatering: Ytterligare tre personer har identifierats efter denna artikels publicering, och siffran har därför sänkts till 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet