Pernilla Wall får inte vittna och känner därmed att hon inte får något avslut. Foto: SVT

Pernilla flydde lastbilen – räknas inte som brottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Pernilla Wall flydde undan lastbilen på Drottninggatan och hjälpte sedan en svårt skadad ung kvinna. Men hon är nu avskriven som målsägande och omfattas inte längre av åtalet.

– Det hade varit en liten upprättelse att få komma med i den här processen. För egen del och jag tror jag hade behövt det här avslutet, som en begravning på det här, säger Pernilla Wall.

Karlstadsläkaren Pernilla Wall var i Stockholm på Drottninggatan med några kollegor vid 15-tiden den 7 april 2017. Hon pratade med sin son i mobilen när hon plötsligt såg den kapade lastbilen komma mot henne och hon hann kasta sig in i en butik, innan lastbilen dundrar förbi.

KARTA: Här var Pernilla Wall när hon fick kasta sig undan för att undvika lastbilen

Terrordådet i Stockholm

Sedan klev hon in i läkarrollen och sprang mot Åhléns, efter lastbilen. Pernilla hjälpte en svårt skadad ung kvinna som låg intill lastbilens bakhjul och lyckades flytta henne därifrån.

Får inte vittna

Rakhmat Akilov misstänks ha dödat fem och skadat 15 personer den dagen och Pernilla Wall räknade med att vittna vid rättegången. Men trots att hon var mitt i attentatet får hon inte det.

– Jag blev väldigt väldigt förvånad. Men sen blev det också en liten bild av att det tydligen inte var fara för mitt liv och det är något jag levt med hela tiden, att jag höll på att dö på Drottninggatan, säger Pernilla Wall.

Hur man definierat brottsoffer

Under attentatet befann sig enligt polisen runt 1.000 personer på Drottninggatan men åtalet omfattar 155 målsäganden, personer som åklagaren anser är brottsoffer. Utredarna har tittat på en stor mängd övervakningsfilmer och hållit närmare 7.000 förhör. Man har tagit hänsyn till var på Drottninggatan man befann sig när lastbilen kom, vilken sida av gatan man var på och hur många meter och sekunder från lastbilen människor var.

– Vi har kategoriserat dem utifrån lastbilens färdväg, hastighet och hur nära de var, säger Katrin Sjöstrand, polisinspektör som jobbat med utredningen.

– Man tog tydligen ingen hänsyn till att jag stod mitt på Drottninggatan när bilen kom och var tvungen att springa till höger. Det låter absurt men det är klart, när man sitter vid ett skrivbord och ska ta de här besluten, så måste man ha en gräns, säger Pernilla.

Orkade inte

Pernilla Wall och den unga kvinnan som hon hjälpte har pratat på telefon efter attentatet. Kvinnan fick svåra skador på höger sida av kroppen och hon behöver fortfarande rullstol. Det var ett mycket känslosamt samtal och de pratade om att ses innan rättegången, för att stötta varandra.

– Det var tanken... Men sen så... Det är vansinnigt dåligt av mig, det inser jag. Men efter att jag fick det här beskedet att jag inte är med, då var det som att jag tog ett steg tillbaka från allting. Jag orkade inte, säger Pernilla Wall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet