Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Knutson: Ett politiskt smörgåsbord

Uppdaterad
Publicerad

Ett politiskt smörgåsbord kryddat med en rejäl portion humor. Så kan man sammanfatta söndagens tal i Almedalen av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Talet spände över hela det politiska fältet. Hägglund inledde med att berömma sig själv och regeringen för den politik man bedrivit sedan valsegern 2006. Därefter betade han av flera områden där han vill profilera partiet. Uppenbart är försvarsfrågan en ny sådan fråga för Kristdemokraterna. KD-ledaren upprepade kravet på en utredning av ett svenskt NATO-medlemskap och krävde samtidigt höjda försvarsanslag här i Sverige. Folkpartiet ser alltså ut att få konkurrens som det mest försvarsvänliga av regeringspartierna.

Ett femte jobbskatteavdrag

Göran Hägglund talade sig också varm för ett femte jobbskatteavdrag och att det ska presenteras i höstens budget. Denna skattesänkning var regeringspartiernas viktigaste vallöfte inför valet 2010, men precis som flera andra vallöften levererades det med förbehållet att den ekonomiska utvecklingen måste vara god.

Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt har antytt att det i höstens budget kan vara dags att realisera förslaget och tydligen är KD-ledaren inne på samma linje. Ett skäl till att en skattesänkning är aptitlig för regeringspartierna är att ett sådant förslag skapar en tydlig konfliktyta gentemot de rödgröna oppositionspartierna inför valrörelsen. En skattesänkning påverkar heller inte det s k utgiftstaket, som är ett tak riksdagen satt upp för de samlade utgifterna och som därmed påverkar vilka utgiftsreformer en regering kan föreslå. Ett tredje skäl att lägga fram förslaget om ett femte jobbskatteavdrag nu är att Sverigedemokraterna svängt i frågan och numera stödjer det. Därmed finns en klar majoritet för förslaget i riksdagen.

Minskade barngrupper – ingen säker valvinnare

Göran Hägglund lanserade också ett nytt förslag som ska minska barngrupperna inom förskolan. I korthet går det ut på att en höjning av maxtaxan ska kombineras med höjda kommunala och statliga anslag. Därmed ska barngrupperna kunna minskas. Någon valvinnare är det inte säkert att detta blir. Småbarnsfamiljer är visserligen engagerade i gruppstorlekarna i förskolan, men att höja förskoleavgifterna kan vara kontroversiellt. Politikernas oro för detta illustreras av att ingen politiker vågat höja maxtaxan sedan 2004.

Å andra sidan vill Göran Hägglund med detta utspel visa att Kristdemokraterna också är engagerade i förskolan och ser problemen där. Tidigare har KD i huvudsak talat om alternativen till förskolan, inte om förbättringar av den. Vårdnadsbidraget t ex är ett uttryck för denna politik. Men bara en liten grupp småbarnsföräldrar utnyttjar vårdnadsbidraget. De flesta har sina barn i förskolan och med det här utspelet vill Hägglund visa att man också tar deras bekymmer på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer