Knutson: Har blivit en stad och land-konflikt i svensk politik

Uppdaterad
Publicerad

Att EU:s vapendirektiv blivit en kontroversiell fråga i Sverige har sin grund i striden om landsbygsväljarna. Den analysen gör SVT:s inrikeskommentator Mats Knutson. Som en konsekvens riskerar Sverige dryga böter.

Regeringens förslag för att omvandla direktivet till svensk lag har stoppats i riksdagen, bland annat eftersom oppositionen anser att förslaget drabbar jägare.

Varför är det så kontroversiellt?

– Det första är väl att jägarna är och har alltid varit en viktig väljargrupp. Det är också en del i stad och land-konflikten i svensk politik, där partierna verkligen vill försöka vara på god fot med landsbygsväljarna. Det syns inte bara i den här frågan utan också när det gäller till exempel bensinpriser och reduktionsplikt.

Kommer Sverige att behöva böta? 

– Om inte riksdagen fattar beslut så att det här direktivet kan införlivas i svensk lag i början av 2023 är risken stor att Sverige får dryga böter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.