Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Knutson kommenterar den nytillsatta coronakommissionen och hur den kan komma att påverka regeringen inför riksdagsvalet 2022. Foto: SVT

Knutson: ”Kan bli mycket känsligt för regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett brett uppdrag som kan ge långtgående politiska konsekvenser – så kommenterar Mats Knutson coronakommissionens uppdrag i kvällens Aktuellt.
– Det kan bli mycket känsligt eftersom granskningen av regeringen är ett huvuduppdrag för kommissionen, och det är också det som kommer kunna bli det mest politiskt kontroversiella.

Kommissionen påbörjar sitt arbete medan pandemin fortfarande pågår, vilket gör att det bli svårt att dra vissa slutsatser. Knutson pekar på att dödligheten i Sverige varit hög, att äldreboenden har drabbats hårt av smittan, och socioekonomiska utsatta områden har drabbats hårt.

– Och det har varit stora problem för regeringen och Folkhälsomyndigheten att få igång en storskalig testning i landet. Det är sådana frågor som kommer att granskas, där regeringens agerande, eller brist på agerande, kommer att utvärderas, säger svt:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Kan ge långtgående politiska konsekvenser

Resultatet kommer kommissionen att presentera före nästa riksdagsval 2022, och det kan ge långtgående politiska konsekvenser.

– Vi kan titta på katastrofkommissionen som tillsattes efter tsunamin 2004. Den innehöll skarp kritik mot regeringens agerande då, och var en bidragande orsak till att den socialdemokratiska regeringen förlorade valet 2006, säger Mats Knutson.

Han påpekar även att kommissionens arbete kan innebära att man börjar ifrågasätta den svenska förvaltningsmodellen, där man delar upp ansvaret mellan regering och myndigheter och där kommuner och regioner har stor självständighet.

– Har det negativt påverkat möjligheterna för Sverige att hantera smittspridningen? Det är några frågor som kommer att utvärderas  av den här kommissionen, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet