Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Söders tweets om pride är en av flera oenigheter mellan Sverigedemokraterna och regeringen. Hör Mats Knutson om de största oenigheterna i videon. Foto: SVT

Knutson: Ökade motsättningar mellan M och SD

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Björn Söders inlägg om att Pride legitimerar pedofili får skarp kritik från regeringen. Utrikesminister Tobias Billström kräver nu att han ber om ursäkt.

– Det visar hur allvarligt regeringen ser på det här, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i Rapport.

I sina inlägg på X, tidigare Twitter, skrev Söder även att talmannen och statsministern legitimerar pedofili. Han raderade senare flera av inläggen.

Vid en pressträff under torsdagen sa utrikesminister Tobias Billström att Björn Söder är skyldig ”alla dem han svepande anklagat för helt fruktansvärda saker” en ursäkt.

Enligt SVT:s Mats Knutson är det inte förvånande, men allvarligt, att Söder nu avkrävs en ursäkt.

– Det är ytterst anmärkningsvärda uttalanden han har fällt. Han har dessutom flera tunga internationella uppdrag, säger Mats Knutson.

Tappar väljare

Han säger att irritationen från Moderaterna är tydlig.

– Björn Söders uttalanden är problematiska för Moderaterna. Den här typen av uttalanden kommer inte hjälpa Moderaterna att få tillbaka väljarna som man redan har tappat, säger Mats Knutson.

Se klippet där Mats Knutson reder ut vad Moderaterna och Sverigedemokraterna är oense om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.