Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

Knutson om SD:s försök att avsätta Löfven: ”Rent slag i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Ett rent slag i luften. Så beskriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson misstroendeomröstningen som Sverigedemokraterna initierat mot Stefan Löfven.

– Tvärtom skulle det kunna gynna regeringen, säger Knutson.

Riksdagen röstar under fredagen om misstroende mot statsminister Stefan Löfven på grund av hans hantering av IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Vid ett misstroende skulle han tvingas avgå eller utlysa nyval.

Minst 175 av ledamöterna måste rösta ja till förslaget, något som inte kommer att ske då Alliansföreträdarna gått ut och gjort klart att de inte kommer att stötta SD:s förslag att försöka avsätta statsministern.

IT-skandalen

– Det är ett rent slag i luften som inte kommer få någon som helst betydelse. Det kan snarare hjälpa regeringen. För den här typen av agerande kan uppfattas av väljarna som rent ränksmideri och politiskt spel, och det är inget som väljarna uppskattar, säger Mats Knutson.

”Visar att man är tuffare än Alliansen”

Men varför gör Sverigedemokraterna detta om det inte kommer ge någon effekt?

– De sa redan i somras att om inte Stefan Löfven avskedar försvarsminister Peter Hultqvist kommer man att väcka misstroende mot Löfven. Hultqvist sitter kvar så nu gör man det. Samtidigt sätter man press på Alliansen och visar att man är tuffare, säger Mats Knutson.

Aldrig hänt att en omröstning avsatt ett statsråd

Flera allianspartier gick också under torsdagen ut och berättade att det inte heller tänker fullfölja hoten om misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist.

Det har aldrig hänt i modern tid att en misstroendeomröstning gått igenom och att ett statsråd avgått efteråt. Enligt Mats Knutson brukar statsråd avgå innan det har gått så långt som till omröstning om det krävs, så som både Anders Ygeman och Anna Johansson gjorde efter IT-skandalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet