Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Aftonbladets bilder inifrån toaletterna på riksdagspartiernas kanslier – där man hittade spår av kokain på fyra stycken. Foto: Aftonbladet

Kokainspår hittade på riksdagens toaletter

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet svabbade sju riksdagspartiers toaletter med så kallade ”kokainservetter” – och fann spår på fyra av dessa. Enligt de berörda partierna kan spåren ha lämnats av tillfälliga besökare.

Flera partier har rasat mot de så kallade partyknarkarna och narkotikalagstiftningen har hårdnat.

Nu visar ett test som Aftonbladet har gjort att det alltså förekommer spår av kokain på toaletterna hos flera av partiernas riksdagskanslier. Aftonbladets reporter torkade av ytorna av med så kallade ”kokainservetter”, som får en blå färg om de reagerar på kokain eller någon annan kemikalie.

– I alla prover som vi fick har vi hittat kokain, säger Anders Helander, sjukhuskemist och forskare vid Karolinska institutet och den som gjorde testerna, till Aftonbladet.

SD: ”Tillgängliga för alla som behöver dem”

Testerna gjordes på alla riksdagskanslier utom Moderaternas, där test i stället gjordes i partilokalerna.

Spår av kokain fanns på fyra av partiernas toaletter: Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas, Vänsterpartiets och Liberalernas.

Talespersoner för de fyra partierna säger att de är överraskade och ”ser allvarligt”. Men de påpekar också att toaletterna är offentliga och kan ha använts av besökare på respektive partikansli.

– Våra 28 toaletter är tillgängliga för alla som behöver dem, däribland journalister, förvaltningspersonal och andra besökare på vårt kansli, säger SD:s kanslichef Erik Kristow, till Aftonbladet.

S: ”Ser väldigt allvarligt på detta”

Socialdemokraternas presstjänst svarar:

”Droger finns överallt i vårt samhälle och det är ett stort problem. När det gäller toaletterna i riksdagens partilokaler så kan vi inte styra över vem som har tillgång till dem. Vi ser väldigt allvarligt på detta och kommer kontakta riksdagsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.